Domáce sushi

Autor receptu: kimlo

Toto jedlo som vlastne nerobil ja, ale môj syn Lukáš. Vraj to predtým na prvé ochutnanie nechutilo ani jemu, ale potom si ho zamiloval. Dávam ho sem ako inšpiráciu na silvestrovské pohostenie, či len tak, pre tých ktorým sa nechce vyjsť do tej zimy na originál do ázijskej reštaurácie.

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Uvaríme ryžu podľa návodu a necháme vychladnúť. Z ryžového octu, cukru a soli spravíme zálievku ktorú vmiešame do ryže. Na plátok z rias uložíme rovnomerne mokrými rukami vrstvu ryže, potom kúsky plátku údeného lososa, hranolky uhorky a reďkovky... Nemali sme surovú uhorku, tak sme dali ako náhradu sterilizovanú.
  2. Z vajca spravíme omeletu, a na ďalší plátok rias s ryžou dáme pre zmenu aj kúsok omelety...
  3. Naplnené plátky pomocou bambusovej rohožky stočíme do valca, zaistíme vlhkými rukami aby sa neotvárali a dáme stuhnúť do chladničky.
  4. Medzitým si pripravíme prílohovú omáčku, a to tak že zmiešame sójovú omáčku s wasabi krémom (pozor, je dosť ostrý, každý podľa chuti). Potom vlačeky sushi pokrájame na kúsky a naukladáme na tácku. Pri konzumácii si jednotlivé kúsky namáčame v pripravenej omáčke.