Šišky
Domáce šišky
Autor receptu: frommykitchendotcom
Postup
- Najprv si pripravíme kvások z droždia, asi 2 dcl mlieka a trošky cukru.
- Múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu dáme do väčšej misky a lyžicou premiešame.
- Keď nám kvások narástol, pridáme ho k sypkým surovinám. Dodáme rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné vlažné mlieko a rum. Ten spraví to, že šišky pri vyprážaní nenasiaknu veľa oleja.
- Všetky suroviny spolu zmiešame a vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska.
- V hlbšej panvici necháme zohriať olej. Do horúceho vkladáme vykrojené šišky a pečieme do zlatista z oboch strán. Upečené ukladáme na tanier s papierovým obrúskom.