Šišky

Domáce šišky

Autor receptu: frommykitchendotcom

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások z droždia, asi 2 dcl mlieka a trošky cukru.
  2. Múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu dáme do väčšej misky a lyžicou premiešame.
  3. Keď nám kvások narástol, pridáme ho k sypkým surovinám. Dodáme rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné vlažné mlieko a rum. Ten spraví to, že šišky pri vyprážaní nenasiaknu veľa oleja.
  4. Všetky suroviny spolu zmiešame a vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť.
  5. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska.
  6. V hlbšej panvici necháme zohriať olej. Do horúceho vkladáme vykrojené šišky a pečieme do zlatista z oboch strán. Upečené ukladáme na tanier s papierovým obrúskom.