Domáce šišky s jahodovou penou

Autor receptu: shukvacik

Spomienka na moju prababku, receptov na domáce šišky je neskutočne veľa a určite máte ten svoj aj Vy, tak tento je náš a je veľmi dobrý .

4-6
porcie
40-50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 100 ml vlažného mlieka, 1 pol. lyžica práškového cukru a droždia si urobíme kvások. Ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Do väčšej nádoby pridáme , polohrubú múku (preosejeme) , štipku soli, vajcia, vanilkový cukor. práškový cukor a spolu všetko premiešame, pridáme kvások, rozpustené maslo a pomalí prilievame vlažné mlieko. Cesto miesime kým sa nám nezačne oddeľovať od nádoby. Pridáme rum a znova premiesime. Keď máme cesto vypracované tak ho prikryjeme utierkou a necháme na kysnúť na teplejšom mieste 30 minút.
  3. Vypracované a vykysnuté cesto vyberieme z nádoby a na pomučenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1- 1,5 cm. a vykrajujeme šišky. Vykrojené šišky si uložíme na pracovnú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 - 20 minút podkysnúť.
  4. Na veľkej panvici si rozohrejeme olej, a vyprážame šišky. Mala rada šišky vyprážame vrchnou stranou. Hotové šišky poukladáme na papierové utierky, aby vsiakli zbytočný tuk.
  5. Jahody si očistíme a nakrájame na menšie kúsky, pridáme práškový cukor a rozmixujeme ponorným mixérom, do nádoby prilejeme bielka vymeníme ponorný mixér za šľahač a spravíme jahodovú penu.
  6. Šišky naplníme penou ozdobíme jahodou poprípade čerešňou, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať :-) Dobrú chuť