Domáce rožky

Domáce rožky (fotorecept)

Autor receptu: sifferka

Máte chuť na výborné mäkké rožky? Tak toto je ten správny recept pre vás.

10
porcií
80 minút
príprava
10+10 minút
na 230/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku a urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Posypeme cukrom a zalejeme vodou tak, aby bolo celé droždie zaliate. Necháme vzísť kvások cca 10 minút.
  2. Potom prilejeme zvyšnú vodu, pridáme olej alebo roztopené maslo a soľ. Vypracujeme vláčne a jemne lepivé cesto.
  3. Cesto necháme odpočívať aspoň 45 minút.
  4. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 10 častí.
  5. Každú časť rozvaľkáme na trojuholník. Nepodsýpajte zbytočne múkou, lebo vám bude cesto "utekať" a bude sa zle vaľkať.
  6. Potom cesto zrolujeme od širšej časti ku špicu a trošku rožtek ohneme.
  7. Rožky poukladáme na plech a potrieme teplým mliekom. Necháme asi 10 minút podkysnúť
  8. Rožky pečiem na 230 stupňov 10 minút a potom dopekám ešte 10-12 minút na 200. Každá rúra je iná, preto treba sledovať farbu rožkov.