Pletenky

Domáce pletenky (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Domáce pečivo je vždy lepšie než z obchodu. Nelíši sa len chuťou, ale aj kvalitou* Tieto pletenky sú úžasné, majú ľahučkú striedku a chrumkavú kôrku. Či už na raňajky, alebo desiatu, dobré pečivo chutí vždy a všade.

8 ks
porcií
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske premiešame najprv múku, cukor, soľ a mletú rascu. Pridáme olej a v 3 dl vody premiešané droždie. Zvyšných cca 4,5-5 dl vody pridávame postupne podľa potreby. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Poprášime ho múkou a krátko premiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
  2. Nakysnuté cesto pokrájame na 24 ks, ktoré ešte raz vymiesime do bochníčkov. Na každú pletenku musíte počítať 3 bochníčky, takže si cesto podľa toho rozdeľte. S bochníčkami ihneď pracujeme ďalej. Vyšúľame si na tenko 3 bochníčky, ktoré napokon zapletieme ako vrkoč. Pletieme len zľahka a jemne, aby mohlo pekne potom kysnúť. Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video.
  3. Hotové pletenky poukladáme na suchý plech, natrieme vrch poriadne vodou a posypeme hrubou soľou a rascou. Takto pripravené pletenky necháme stáť kým sa nám nezohreje rúra. Rúru si zohrejeme na 200 °C aj spolu s mištičkou vody, ktorú dáme na spodok rúry. Voda musí vrieť, lebo vďaka tej pare dostanú pletenky úžasnú kôrku.
  4. Pletenky pečieme 20 minút. Pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Upečené necháme na plechu trochu vychladnúť a potom sa budú samé oddeľovať od plechu.
  5. Pečivo je fakt úžasné, ľahučké a kôrka chrumkavá, presne ako má byť. Prajem dobrú chuť !!!
  6. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube