Pirohy

Domáce pirohy plnené zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: tatianka2008

Máte doma zvyšnú zemiakovú kašu a neviete čo s ňou? Čo tak si urobiť domáce pirohy?* Možno trocha babračka, ale výsledok stojí za to.

50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som mala zvyšnú zemiakovú kašu, tak som sa pustila už len do prípravy cesta. Do misky si dáme 600 g preosiatej polohrubej múky, 1 vajíčko. Cesto spracujeme a dolejeme 300 ml vlažnej vody. Radšej to robte od oka, aby cesto nebolo veľmi riedke (nech sa nelepí) ani tuhé (aby sa s ním dalo pracovať).
  2. Keď máme vypracované cesto, tak ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a pohárom vykrojíme kolieska, ktoré naplníme zemiakovou kašou. Hlavne si stále pomúčte dosku alebo tanier, aby sa vám cesto nelepilo zo spodu.
  3. Cesto preložíme na polovicu, kraje pekne postláčame prstami alebo jemne vidličkou.
  4. Do vriacej osolenej vody hádžeme pirohy, ktoré hneď zamiešame a čakáme, kým nevyplávajú na povrch. Keď voda začne vrieť, povaríme ich ešte cca 5 - 8 minút. Medzitým ich sem tam premiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca.
  5. Do malého hrnca si dáme opražiť maslo, ktorým si neskôr polejeme pirohy.
  6. Pirohy scedíme a ochladíme pod tečúcou studenou vodou. V hrnci si necháme trocha vody, aby boli pirohy šťavnatejšie. Prepraženým maslom polejeme hotové pirohy. Podľa chuti ešte dosolíme. Dobrú chuť.