Domáce cestoviny
Domáce pappardelle s hovädzou sviečkovou a krémovou omáčkou z čerstvých kuriatok
Autor receptu: movino
Navarte si skvelé jedlo s vínom, ktoré sa skvele hodí k Chardonnay, výber z hrozna 2023.* Recept pre Vás zostavil
Martin Krahulec, šéfkuchár Penziónu u Vinára. Dobrú chuť, priatelia.
4 porcie |
60 minút príprava |
8 minút na 200 °C |
Postup
- Domáce cestoviny: Semolinu preosejeme do misky. Vajíčka, soľ a olivový olej zmiešame dokopy a pridáme do preosiatej múky. V kuchynskom robote alebo ručne vypracujeme tuhé nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na štyri bochníčky a necháme odležať 20 minút.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3 mm, z ktorého následne ostrým nožom alebo kolieskom na cestoviny vykrájame pappardelle. Tie následne varíme vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty (nie úplne domäkka, keďže ich budeme následne vkladať do hotovej omáčky).
- Hovädziu sviečkovú ideálne dva kusy po 200 g opečieme na rozohriatej panvici z oboch strán po 4 minúty. Na pracovnú dosku si dáme olivový olej, soľ, mleté korenie a vmasírujeme tieto ingrediencie do steaku. Do rozohriatej rúry na 200 °C ho vložíme na 8 minút (kto má rád viac prepečený, tak na dlhšie), aby bol steak medium. Po vytiahnutí ho necháme odležať na 10 minút a potom ho priečne pokrájame.
- Šalotku nakrájame na drobno, orestujeme na olivovom oleji, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko spolu orestujeme. Umyté a nakrájané kuriatka pridáme k šalotkovému základu, krátko opečieme, podlejeme bielym vínom a dusíme 15 minút (podľa potreby podlievame). Na záver prilejeme smotanu a varom vyredukujeme omáčku, do ktorej následne pridáme uvarené pappardelle.
- Do taniera vložíme cestoviny spolu s omáčkou, priečne na tenké plátky nakrájanú hovädziu sviečkovú a na ozdobu grilované cherry paradajky a mikrobylinky podľa chuti.
Dobrú chuť.