Orechové rožteky

Domáce lekvárovo-orechové rožky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduché na prípravu podľa našich starých mám.

35 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava surovín na cesto.
  2. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, kyslú smotanu, bravčovu masť, vajíčko a kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Rozdelíme na 6 rovnako veľkých bochníkov.
  6. Plnka: Lekvár slivkový zmiešame s vlašskými orechami, viď foto.
  7. Každý bochník rozvaľkáme do kruhu a prekrojíme na trojuholníky. Plníme plnkou a zrolujeme do rožka.
  8. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme rožky, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 20-25 minút do zlatista.
  9. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.