Domáce rožky
Domáce kysnuté rožky na hotdogy
Autor receptu: redakcia
Rožky sú najlepšie ešte teplé, no vláčne vydržia aj do druhého dňa. Môžete ich bez problémov zmraziť a použiť neskôr.* Pri príprave hotdogov ich rozkrojíme a krátko opečieme na grile.
12 ks porcií |
60 (+ kysnutie) minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku. Pridáme droždie, cukor, soľ a premiešame. Zmiešame vlažnú vodu, acidofilné mlieko a vajce, zľahka zapracujeme do múky. Potom pridáme olej a mäkké maslo.
V robote s hákovým nadstavcom
miesime asi 10 minút. Vypracujeme vláčne, lepivé cesto. Prikryjeme ho v miske fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 90 minút.
- Pripravíme dva pekáče veľkosti 30 cm x 20 cm, vymastíme ich tukom a vysypeme hrubou múkou. Vykysnuté cesto nakrájame na 12 kúskov s hmotnosťou
80 gramov a vypracujeme z nich bochníky. Potom každý rozvaľkáme na placku dlhú asi 18 cm
a pozdĺžne zrolujeme do tvaru rožka. Do každého pekáča poukladáme šesť rožkov tak, aby medzi nimi bola malá medzera. Prikryjeme a necháme kysnúť 30–60 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Nakysnuté rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C pri teplovzdušnom režime asi 25 minút, kým budú pekne zlatisté.