Domáce rožky

Domáce kysnuté rožky na hotdogy

Autor receptu: redakcia

Rožky sú najlepšie ešte teplé, no vláčne vydržia aj do druhého dňa. Môžete ich bez problémov zmraziť a použiť neskôr.* Pri príprave hotdogov ich rozkrojíme a krátko opečieme na grile.

12 ks
porcií
60 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku. Pridáme droždie, cukor, soľ a premiešame. Zmiešame vlažnú vodu, acidofilné mlieko a vajce, zľahka zapracujeme do múky. Potom pridáme olej a mäkké maslo. V robote s hákovým nadstavcom miesime asi 10 minút. Vypracujeme vláčne, lepivé cesto. Prikryjeme ho v miske fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 90 minút.
  2. Pripravíme dva pekáče veľkosti 30 cm x 20 cm, vymastíme ich tukom a vysypeme hrubou múkou. Vykysnuté cesto nakrájame na 12 kúskov s hmotnosťou 80 gramov a vypracujeme z nich bochníky. Potom každý rozvaľkáme na placku dlhú asi 18 cm a pozdĺžne zrolujeme do tvaru rožka. Do každého pekáča poukladáme šesť rožkov tak, aby medzi nimi bola malá medzera. Prikryjeme a necháme kysnúť 30–60 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Nakysnuté rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C pri teplovzdušnom režime asi 25 minút, kým budú pekne zlatisté.