Domáce korbáčiky (fotorecept)

Autor receptu: nori1234

Korbáčiky ma naučila jedna pani zo Zázrivej, ktorá celý život robí pravé oravské korbáčiky.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na začiatku je mlieko. Veľa mlieka. V tomto hrnci je 20 litrov mlieka priamo od kravy. Dá sa použiť aj mlieko za automatu. Zohrejeme na 40 C. Občas premiešame, aby sa nechytalo odspodu.
  2. Po ohriatí na 38- 40 C si dáme do malej misky syridlo. Každé je iné. Pri kúpe treba pozerať silu syridla a dávkovať podľa návodu. Pridáme trocha vody, premiešame a vlejeme do mlieka.Už nevaríme. Miešame cca 2 minúty. Mlieko prikryjeme a necháme stáť cca 30 minút. Malo by sa vytvoriť niečo ako na tejto fotke a síce, syrovátka. Hore voda, dole začínajúci syr. Niekedy ho po 30 min. rozkrájam a znova prikryjem.
  3. Takto to vyzerá keď sa spraví hrudka. Vyberieme sitkom, a voda, čo nám ostala sa nechá zovrieť.
  4. Tú vodu , čo je v hrnci necháme prevrieť, pridáme cca pol deci až deci octu premiešame a necháme znova vyzrážať. To , čo vznikne bude sladký tvaroh. Z 20 litrov mi vyšlo cca 1,5 - 2 kg tvarohu. Sladkého. Riccotta. Do palaciniek, koláčov a pod. Mala by ostať na konci. čistá voda.
  5. Hrudku necháme dobre stiecť v gáze.
  6. Hotová kravská hrudka. Sladká. Korbáče sa robia z kyslej. Treba ju nechať vykysnúť pri izbovej teplote cca 2-3 dni.
  7. V takomto stave je teraz. Aj ja čakám kým vykysne. Budú v nej diery a bude chutiť kyslo. Ak bude syr vykysnutý málo, korbáče sa nebudú dať naťahať. Tak isto ak prekysne, ani vtedy korbáče nespravíte. Koniec 1. časti.
  8. Takto kysne syr na korbáče. Kysol od nedele od rana, do stredy do rana.
  9. Pred tým ako začnem robiť korbáče, si vždy odoberiem kúsok syra, a skúsim, či je dosť vykysnutý na to, aby sa z neho dali ťahať korbáče. Nakrájam a zalejem vriacou vodou.
  10. Zámerne som sem dala aj fotky, kedy nebol dobre vykysnutý a nedalo sa z neho ťahať. Urobila sa síce hrča, ale ťahať sa z nej nedalo.
  11. A tu končí veľa pokusov o korbáče, takýto málo vykysnutý syr vám dvihne mandle a putuje do koša. Nedajte sa však odradiť, syr treba nechať ďalej kysnúť. Pozor, to isté sa stane ak syr je prekysnutý. Ja ho do koša nehodím, ale neskôr ešte zapracujem do korbáčov.
  12. Nechala som ho ešte cez noc kysnúť a ráno som skúsila druhý krát. Nakrájať a zaliať vriacou vodou. Odporúčam to robiť po menších množstvách.
  13. Syr sa po zaliatí začne roztekať a zistíte , že sa s ním dá pracovať.
  14. Syr treba spracovať, neviem ako to popíšem, ale chytím ho do dlaní a kraje vonkajšou stranou schovám dovnútra. Dnes ma nemal kto fotiť, takže vám to neukážem. Robíme to dovtedy, kým je syr hladký. Pani zo Zázrivej, ktorá ma učila robiť origoš oravské korbáče syr vypracovávala celkom dlho, kým nebol úplne hladučký.Pozor na ruky, páli to jak šľak.
  15. S takým syrom sa potom dá urobiť niečo takéto.
  16. Alebo toto.
  17. Naťahané nite idú priamo do lavóra so studenou vodou. Nite by mali byť lesklé, a hladké. Nesmú sa droliť.
  18. Žiadna soľ, len čistá studená voda.
  19. Nite vyberieme systémom ako je odfotený v nasledujúcej fotke a vložíme ich do misky so slanou, hodne slanou vodou.
  20. Ja nite namotávam na dosku , môžete ich namotať na čokoľvek. Ked ich prerežem, mám dĺžku korbáčov tak akurát.
  21. Dám do slanej vody na cca 10 minút. Záleži od toho, kto má aké rád slané. Ja kým spravím ďalšiu várku korbáčov, nechám ich vo vode.
  22. Na nite mám vymyslený vlastný systém Vybrala som si z chladničky poličku na fľaše a tú používam.
  23. Tam zavesím nite kým odkvapkajú.
  24. Strčím tam varešku a zapletiem korbáč. Je tam finta , ktorú vám neviem opísať, ani odfotiť, aby sa korbáče nerozplietali. Je to také otočenie rukou, ktoré bude mojim tajomstvom Ale nie, chce to video, ale nemám. Apropo, na vareške to robia ženy dodnes a asi je to odskúšané, overené a funguje to. Tiež ma to pani Zázrivá učila takto. A tak to aj robím.
  25. Vyšlo mi ich cca 1,8 kg.