Domáce cestoviny - farfalle (fotorecept)

Autor receptu: foodissimo

Receptov na hotové cestoviny s omáčkami je nespočetné množstvo. Pozrime sa, ale spoločne na ten základ. Na tie cestoviny. Môžeme si jednoducho kúpiť cestoviny, ale môžeme si ich aj vyrobiť doma. Tento recept je detailným návodom ako na to. Z hotového cesta si môžeme vyrobiť akékoľvek cestoviny – tagliatelle, lasagne, spaghetti, capellini, fettuccine, linguine, pappardelle, farfalle, …

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame múku s vajciami…
  2. Pridáme olivový olej…
  3. Vlažnú vodu a soľ…
  4. Vypracujeme hladké pevné cesto…
  5. Necháme odležať 10 minút.
  6. Na začiatok je potrebné vyvaľkať pripravené cesto, najlepšie strojčekom na cestoviny. Zvládneme to aj s kuchynským valčekom.
  7. Vyvaľkané pláty cesta jemne pomúčime, aby sa nám s cestom ľahšie pracovalo. Pláty narežeme na asi 4 cm pásiky, ktoré potom ešte ďalej režeme na 3 cm kúsky. Dostaneme tak kúsok cesta v tvare obdĺžnika 4×3 cm.
  8. Z každého kúska pripravených obdĺžnikov cesta vytvoríme farfalle. Jednoducho ukazovákom si podržíme stred cesta, palcom a prostredníkom pritiahneme kraje cesta k stredu smerom k ukazováku. Hotovú mašličku jemne stlačíme v strede, aby nám držala tvar.