Domáce bagetky a žemľe

Autor receptu: sllniecko007

45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vody, cukru a drozdia si zarobime kvasok a nechame nabobnat, do misky si dame, muku, sol, olivovy olej a kvasok, vsetko spolu zmiesame a vymiesime vlacne cesto, pomucime, prikrijeme a dame na teple miesto vykysnut.
  2. Ja zvyknem cesto kazdych cca 15minut premiesit, kto nechce nemusi. Nechame kysnut tak cca 30-40minut. Vykysnute cesto dáme na pomucenu dosku, rozvalkame, narezeme na hrubsie pasy a vytvarujeme si bud bagetky alebo žemličky, na vrchu jemne prejdeme z nožom a urobime zarezy a potrieme rozslahanym vajickom.
  3. Pečiem na mriezke z truby, na ktoru si dam alobal a pomucim. peceme tak cca 20 minut na 180stupov.