Bezlepková pizza
Domáca pizza bez lepku s pohánkou
Autor receptu: novalim
Máme radi pizzu. Prečo? Lebo sa nám nikdy nezunuje, vždy si ju inak ozdobíme, niekedy ju preložíme a spravíme si calzone.*
Prípadne si namiesto klasickej pizze ušúľame pizzové tyčinky a zajedáme ich s rajčinovou polievkou alebo nejakou dobrou
nátierkou. Upiecť si doma pizzu už nie je problém ani pre celiatikov. S našou zmesou Promix Forte, ktorá je špeciálne
namiešaná tak, aby sa z nej dala robiť pizza, sa vám určite podarí.
4 porcie |
25 (+ kysnutie) minút príprava |
15 minút na 230-250 °C |
Postup
- Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a hnetením vypracujeme cesto. Trvá to aj 10 minút. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak nechávate cesto kysnúť na programe v rúre, prikryte ho utierkou a do rúry vložte nádobu s vodou, aby sa tvorila para a vlhké prostredie, vďaka čomu ostane bezlepkové cesto vláčne.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky, každý z nich premiesime na pomúčenej pracovnej doske a vytvarujeme z nich pizze (šikovnejší ručne, menej zdatní kľudne valčekom).
- Pizzové cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovým pretlakom tak, aby asi centimeter okraja ostal nepotretý. Pomodoro teraz posypeme nasekaným oreganom. Poukladáme šunku a plátky mozzarelly. Okraje cesta potrieme olivovým olejom.
- Pečieme pri vysokých teplotách (230-250 °C) asi 15 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť dozlatova. Pred podávaním ozdobíme lístkami bazalky.