Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto paštiku pripravujem na domáce oslavy. Kúpim prerastený bravčový bôčik, pokrájam na kocky, uvarím ho v malom množstve vody a rozmixujem ho s kúskami surovej bravčovej pečene. Do masy pridám vajce, rýchlosoľ, koreniny, na hrubo drvené celé čierne a zelené korenie, múku a dobre premiešam. Túto masu vlejem do formy na biskupský chlebíček, upečiem vo vodnom kúpeli, nechám v chladničke 24 hodín. Podávam s plátkami pomaranča a čučoriedkovým kompotom.
1 dávka porcia |
120 minút+24 h v chl minút príprava |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Kúpila som si pekne prerastený bravčový bôčik.
- Pokrájala som ho na plátky, potom na kocky.
- Kocky bôčika som varila v hrnci v malom množstve neosolenej vody cca 1 hodinu, potom som ich nechala vychladnúť.
- Nachystala som si bravčovú pečeň, pokrájala som ju na plátky a tie..
- ...na malé kúsky. Tip: bravčovú pečeň pred krájaním je dobré dať na 15 minút do mrazničky, ľahko sa krája, pri krájaní sa nedrolí.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky a ...
- ...osmažila som ju na oleji, potom som ju nechala vychladnúť.
- Pripravila som si koreniny. V mažiari som na jemno potlkla celé čierne korenie /1CL/, celé nové korenie, klinček, bobkové listy.
- V hrnci som rozmixovala kocky uvareného bôčika...
- Pridala som kúsky surovej bravčovej pečene a znovu som celé spolu premixovala.
- Pridala som vychladnutú, osmaženú cibuľu a ešte raz som celé premixovala do hladka.
- Do masy som pridala vajce, na jemno potlčené koreniny, mletý dumbier, na hrubo potlčené celé čierne a celé zelené korenie, rýchlosoľ Pragandu /paštika má krajšiu farbu, kto nemá, použije obyčajnú kuchynskú soľ/, nastrúhala som muškátový oriešok a ...
- ...pridala som hladkú múku, celé som dôkladne premiešala. Masu som vliala do olejom vymazanej formy na biskupský chlebíček, prikryla alobalom a vložila som piecť do trúby.
- Paštiku som piekla vo vodnom kúpeli 90 minút na 180-tich stupňoch, paštiku som nechala vo forme vychladnúť a odložila som j na 24 hodín do chladničky odpočinúť, aby sa všetky chute dobre prepojili.
- Hotovú paštikusom vyklopila na podnos a podávala som ju s plátkami pomaranča a čučoriedkovým kompotom.