Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto paštiku pripravujem na domáce oslavy. Kúpim prerastený bravčový bôčik, pokrájam na kocky, uvarím ho v malom množstve vody a rozmixujem ho s kúskami surovej bravčovej pečene. Do masy pridám vajce, rýchlosoľ, koreniny, na hrubo drvené celé čierne a zelené korenie, múku a dobre premiešam. Túto masu vlejem do formy na biskupský chlebíček, upečiem vo vodnom kúpeli, nechám v chladničke 24 hodín. Podávam s plátkami pomaranča a čučoriedkovým kompotom.

1 dávka
porcia
120 minút+24 h v chl minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kúpila som si pekne prerastený bravčový bôčik.
  2. Pokrájala som ho na plátky, potom na kocky.
  3. Kocky bôčika som varila v hrnci v malom množstve neosolenej vody cca 1 hodinu, potom som ich nechala vychladnúť.
  4. Nachystala som si bravčovú pečeň, pokrájala som ju na plátky a tie..
  5. ...na malé kúsky. Tip: bravčovú pečeň pred krájaním je dobré dať na 15 minút do mrazničky, ľahko sa krája, pri krájaní sa nedrolí.
  6. Očistenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky a ...
  7. ...osmažila som ju na oleji, potom som ju nechala vychladnúť.
  8. Pripravila som si koreniny. V mažiari som na jemno potlkla celé čierne korenie /1CL/, celé nové korenie, klinček, bobkové listy.
  9. V hrnci som rozmixovala kocky uvareného bôčika...
  10. Pridala som kúsky surovej bravčovej pečene a znovu som celé spolu premixovala.
  11. Pridala som vychladnutú, osmaženú cibuľu a ešte raz som celé premixovala do hladka.
  12. Do masy som pridala vajce, na jemno potlčené koreniny, mletý dumbier, na hrubo potlčené celé čierne a celé zelené korenie, rýchlosoľ Pragandu /paštika má krajšiu farbu, kto nemá, použije obyčajnú kuchynskú soľ/, nastrúhala som muškátový oriešok a ...
  13. ...pridala som hladkú múku, celé som dôkladne premiešala. Masu som vliala do olejom vymazanej formy na biskupský chlebíček, prikryla alobalom a vložila som piecť do trúby.
  14. Paštiku som piekla vo vodnom kúpeli 90 minút na 180-tich stupňoch, paštiku som nechala vo forme vychladnúť a odložila som j na 24 hodín do chladničky odpočinúť, aby sa všetky chute dobre prepojili.
  15. Hotovú paštikusom vyklopila na podnos a podávala som ju s plátkami pomaranča a čučoriedkovým kompotom.