Huspenina
Domáca kočenina (huspenina)
Autor receptu: matooo
Domáca kočenina ako ju robíme my.
12 porcií |
30 minút príprava |
240 minút tepelná úprava |
Postup
- Paprčky a koleno očistíme pod studenou vodou. Môžeme nechať odstáť v hrnci so studenou vodou cez noc.
Všetky suroviny očístíme a dáme variť do veľkého hrnca. Po dosiahnutí varu, nastavíme stredný až mierny plameň a hrniec necháme odkrytý. Doba varenia je 4 - 5 hodín. Mäso by sa malo dať ľahko oddeliť od kosti. Časť vody sa odparí - to je v poriadku, vodu nedolievame. Môžeme tiež vyskúšať odobrať malé množstvo vývaru na podšálku a umiestniť do chladničky, za pár minút by sa mala vytvoriť želatína.
- Po odstavení z varu vyberieme do misky paprčky a koleno, mäso oddelíme. Cibuľu a korenie môžeme zahodiť. Ak sme dali veľa vody (alebo chceme viac vody/želatíny), môžeme do vývaru pridať želatínu a premiešať. Pripravíme si misky/taniere/jenské sklo na kočeninu. Na spodok misiek rozmiestnime mäso. Zalejeme vývarom. Pomer mäsa a vývaru je asi 1/3, alebo podľa chuti. Ak nechceme na vrchu bielu vrstvu tuku, môžeme pred tým vrchnú časť vývaru odčerpať.
- Nádoby s kočeninou, necháme vychladnúť a potom umiestnime do chladničky aby zatuhly. Pozor, nesmú byť na mraze!
Podávame s chlebom, môžeme pokvapkať octom. Taktiež môžeme jemne posypať paprikou (korením) a jemne nakrájanou surovou cibuľou.
Dobrú chuť! :)