Domáca csabai saláma
Autor receptu: pusta
Zabíjačkový čas už síce pomaly končí, avšak popularita týchto výrobkov je celoročná a dnes aj možnosť ich prípravy doma.
240 + 2 dni v chlade minút príprava |
Postup
- Mäso starostlivo zbavíme kostí, chrupaviek, koží, ciev, šliach, pokrájame na pásy a pomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi aj s pridaním konzervačnej soli , kuchynskej soli a ostatných korenín. Pomleté, osolené a okorenené mäso necháme 2 dni dozrieť na chladnom mieste.
- Potom plníme do širokých hovädzích čriev o dlžke 45 cm, na pevno - t. j. bez prítomnosti vzduchových bublín, aby nedošlo ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu. Na pevno zaviažeme aj druhý koniec salámy a hotové salámy odložíme na chladné a dobre vetrané miesto na niekoľko hodín.
- Salámy údime studeným dymom 2-3 dni a potom necháme zrieť ešte 2 mesiace zavesené na chladnom a dobre vetranom mieste.