Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Týmto mojim rcp na domáci chlebík vzdávam hold a úctu mojim učiteľom bez pedagogického vzdelania. Babičke lady Ann a otcovému bratovi Bercibáčimu. Obaja už roky dávne varia a pečú v kuchyni „na nebeských obláčikoch“, ale časť svojeho umenia mi v detstve láskavo vštepili do pamäti! Neprestanem im ďakovať a s rešpektom a obdivom vychutnávať plody ich práce! Konečne som kúpil chlebovú múku podľa mojich predstáv, ruskú, s „bábuškou“ na vrecúšku! Vlhkosť a teplota mi priali, chlieb sa vydaril!

12÷16
porcií
60 minút
príprava
70 minút
na 225/190 °C

Postup

  1. v pomocnej porcelánovej miske som pripravil kvások (štipku cukru, odobratej z celkového množstva, 2 vrecúška {2 x 7 g} sušeného doždia, som zalial 250 ml vlažnej vody, povrch poprášil múkou, a na balkóne nechal vykysnúť; vonku bolo 107 °F/41,67 °C); do väčšej „kysky“ som cez plastové sitko preosial 1 000 g chlebopekárenskej múky (konečne som, po skoro 8 rokoch, „splašil“ tú „pravú“ podľa mojich predstáv, preto sa aj „predvádzam“ týmto rcp, inak by som „držal pusu, ako voš pod chrastou“); pridal som 1 ČL celej sušenej rasce, po 1 PL (kopcovitej) soli a cukru, 1 PL sušených ľanových semienok a po 2 PL sušených slnečnicových a ľanových semienok; všetko som premiešal zalial nádherne speneným kváskom a do misky po ňom prilial ďalších 250 ml vlažnej vody; začala trošku náročnejšia práca s miesením, ale je ju robím, naozaj rád; počas miesenia som postupne prilieval druhý ¼ liter vlažnej vody a do odmierky pripravil ešte jeden – z toho som už na dokonalé vymiesenie vláčneho cesta, ktoré sa nelepilo ani na ruku, ani na steny „kysky“, potreboval už iba presne 100 ml (dôkaz vidíte na obrázku). Dno i boky „kysky“ som posypal múkou,
  2. „zadekľoval“ a po necelej hodine mi, opäť v horúčave na balkóne, takto utešene narástlo na viac ako trojnásobný objem
  3. elektrickú rúru som nechal vyhriať na 435 °F/225 °C a medzitým som vykysnuté cesto vyklopil na pomúčenú „tablu“, prepracoval som ho, poprekladal ako „obálku“ … veď to už dobre poznáte aj Vy, zhora do prostriedku, zdola cez horný, z ľava do prostriedku a z prava cez ľavý (rozumiťe, ta ňe!?); vytvaroval z nej elipsovitý bochník, ktorý som preložil do väčšej „Tupperware“ misy a prikrytý som ho nechal ešte dobrú ¼ hodinku podkysnúť
  4. potom som ho ostrým nožom na povrchu urobil tri zárezy, štetcom ponatieral studenou vodou a vložil na 20´do vyhriatej rúry, na najnižšiu mriežku som dal vriacu vodu z čajníka; informujem Vás o časových reláciách, v akých som chlieb piekol ja, Vy sa riaďte, prosím, podľa vlastných skúseností; potom som teplotu znížil na 375 °F/190 °C a znovu studenou vodou ponatieraný chlieb som nechal piecť ešte 50´
  5. toto je dvojkilogramové balenie pšeničnej chlebopekárskej múky „Bábuška“; ak si ju dokážete zadovážiť, vrelo odporúčam!
  6. … palicami ma bili, rukami miesili, v ohni pálili, studenou vodou natierali, … a aký som narástol!? Nuž a domáci chlebík „Ilja Muromec bohatier“ uzrel svetlo sveta aj v Des Moines Iowa; po „vytiahnutí z pece“ som ho „chleboštetcom“ potrel ešte tretí posledný raz a nechal vychladnúť na pomocnej mriežke; odolať pokušeniu, vábeniu vône a lákaniu chutným predstavám bolo pre a mňa i pre moju krajšiu ½, doslova „čínskym mučením“, ale boli sme statoční a po 45´prehĺtania prázdnych slín, sme náš nový chlieb každodenný s pôžitkom ochutnali s dobrým domácim „amish_ským“ maslom. Tak takúto lahodnú dobrotu, zo sŕdc a duší, prajeme aj Vám, milí priatelia naši!!!
  7. iba raz si kusneš,iba raz ochutnáš a si „lapený“ do siete gurmánskeho pôžitku
  8. dokonalé „zátišie“ symbióza vôní a chutí domáceho chlebíka a hovädzej špičky
  9. sľúbil som Vám obrázok lahôdkovej hovädzej slabinky_špičky, servírovanej aj v kombinácii s pečenými zemiakmi; tak nech sa Vám páčiť ráči!
  10. … a neprestanem mojim chlebíkom provokovať a neprestanem sa ním chváliť a neprestanem a neprestanem, a ……. http://mojehudba.mysteria.cz/kupmi.html