Kapustnica

Dolnozemská kapustnica

Autor receptu: labor1

Tento recept popisuje, ako sa varí klasická kapustnica na Dolnej zemi, ale nie je lacná. Všetko, čo je dobré, musí obsahovať dobré ingrediencie a musí to byť veľmi chutné. Toto je recept na viacej ako 10 litrov.

30
porcií
10 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pre tento druh kapustnice je dôležité, aby sa pripravilo dobré mäso a dobrý vývar na jej prípravu. Začneme variť koleno, ak je to zadné alebo kolená, ak sú to 2 predné, predtým ich oholím, aby som vedel použiť aj kožu z kolena, lebo je to dobrý prírodný kolagén na kĺby. Vývar okorením - najlepšie štvorfareným celým korením a pridám soľ a veľa cesnaku. Varíme aspoň 3 hodiny. Zatiaľ dáme sušené hríby namočiť do vody na zmäknutie.
  2. Keď sa všetko uvarí, tak mäsko vyberieme na tanier a vývar precedíme. Hrniec poumývame a všetko začneme odznova. Máme odkostené mäsko a čistý vývar s dobrou chuťou. Urobíme klasický základ, t.j. olej, cibuľa a na to mletá červená paprika (ja používam maďarskú). Medzitým si pokrájam kapustu, aby nemala dlhé fúzy. Keď je základ uvarený, tak pridám vývar, hríby, kapustu a pokrájanú klobásu. Asi po pol hodine dohádžem pokrájané už uvarené koleno, ktoré som predtým varil vo vývare, ktoré som použil na túto kapustnicu. Nakoniec prilejem podľa chuti kapustovú šťavu, aby bola kapustnica dostatočne kyslá.