Dlabaná torta

Autor receptu: hanina

Počula som ten recept v autobuse, takže neviem jeho pôvod. Nezapamätala som si všetko presne- takže som trochu improvizovala, ale výsledok bol / pre nás / fantastický. Príprava je rýchla, ak máte nalúskané a zomleté orechy. Hľadala som v receptoch, ale nenašla som nič podobné., možno sa teda niekomu hodí. Aj ako narodeninová torta.

8
porcií
20 minút
príprava
40 -50 minút
na 200 °C

Postup

  1. Oddelíme bielka a vyšľaháme ich dotuha so štipkou soli a cukrom. Potom pridáme žĺtka , múku, prášok do pečiva, orechy a nasrúhanú čokoládu. Ja pridávam aj pár kúskou nakrájanej čokolády.
  2. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy na pečenie. Lepšia je forma s menším priemerom. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch 40 - 50 minút. POZOR! Najprv asi 20 minút pečieme odokrytú tortu. potom asi 20 minút zakrytú tortu alobalom.
  3. Po upečení a vychladnutí vydlabeme stred torty tak, aby kraje boli 5 -7 cm. Vydlabaný stred vyberieme, rozmrvíme, pokvapkáme rumom a zmiešame s dvoma ušľahanými šľahačkami a stužovačom.
  4. Zmes vložíme spät do torty a pretože jej je samozrejme viac , potrieme zmesou aj povrch torty. Necháme v chlade zhustnúť. V lete mi nechcela stuhnúť - tak som ju dala do mrazničky a mali i sme výbornú osviežujúcu zmrzlinovú tortu.