Dusené diviačie mäso

Diviak na čiernom pive s chlebovými knedličkami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
180 minút
príprava

Postup

  1. Očistené stehno nakrájame na kocky s hmotnosťou cca 50 g. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nahrubo. Kocky mäsa premiešame s tretinou nakrájanej zeleniny, 200 ml čierneho piva a prikryté pokrievkou necháme odležať (podľa vlastných preferencií) v chladničke.
  2. Z korenia pripravíme odvar a necháme ho asi 10 minút vylúhovať.
  3. Odležané mäso vyberieme z nádoby a na časti masti ho opečieme, aby sa pekne zatiahlo a šťava zostala vnútri. Potom mäso vyberieme, do hrnca pridáme zvyšok masti, vložíme všetku koreňovú zeleninu (aj z marinády) a restujeme ju. Hneď ako sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu a všetko spoločne restujeme dozlatista. Následne do základu pridáme cukor, odvar z korenia, časť hovädzieho vývaru, zvyšné čierne pivo, citrónovú šťavu a nálev z naloženého mäsa. Napokon vložíme opečené mäso, ochutíme soľou a dusíme domäkka.
  4. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, rovnako aj čiastočne udusené kusy koreňovej zeleniny, do šťavy pridáme rozdrobený kváskový chlieb, zmiernime príkon tepla a ešte všetko povaríme, aby sa chlieb dobre rozvaril. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso s kusmi zeleniny. V prípade potreby pokrm dochutíme soľou.
  5. Knedličky: Cibuľu nakrájame nadrobno a na pokrájanej opraženej slanine ju restujeme dosklovita. Potom pridáme na malé kocky nakrájaný bôčik, všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť.
  6. Do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a metličkou vymiešame hladké cestíčko.
  7. Krajce chleba (bez kôrky) nakrájame na drobné kocky, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a zľahka zmiešame s orestovaným údeným bôčikom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Zo zmesi tvarujeme gule, ktoré musíme riadne stlačiť, inak sa knedličky pri varení rozpadnú. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou.