Dusené diviačie mäso
Diviak na čiernom pive s chlebovými knedličkami
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
180 minút príprava |
Postup- Očistené stehno nakrájame na kocky s hmotnosťou cca 50 g. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nahrubo. Kocky mäsa premiešame s tretinou nakrájanej zeleniny, 200 ml čierneho piva a prikryté pokrievkou
necháme odležať (podľa vlastných preferencií) v chladničke.
- Z korenia pripravíme odvar
a necháme ho asi 10 minút vylúhovať.
- Odležané mäso vyberieme z nádoby a na časti masti ho opečieme, aby sa pekne zatiahlo a šťava zostala vnútri. Potom mäso vyberieme, do hrnca pridáme zvyšok masti, vložíme všetku koreňovú zeleninu (aj z marinády) a restujeme ju. Hneď
ako sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu a všetko spoločne restujeme dozlatista. Následne do základu pridáme cukor, odvar z korenia, časť hovädzieho vývaru, zvyšné čierne pivo, citrónovú šťavu a nálev
z naloženého mäsa. Napokon vložíme opečené
mäso, ochutíme soľou a dusíme domäkka.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, rovnako aj čiastočne udusené kusy koreňovej zeleniny, do šťavy pridáme rozdrobený kváskový chlieb, zmiernime príkon tepla a ešte všetko povaríme, aby sa chlieb dobre rozvaril. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso s kusmi zeleniny. V prípade potreby pokrm dochutíme soľou.
- Knedličky: Cibuľu nakrájame nadrobno a na pokrájanej opraženej slanine ju restujeme dosklovita. Potom pridáme
na malé kocky nakrájaný bôčik, všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť.
- Do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme
hrubú múku, ochutíme soľou, mletým čiernym korením,
nastrúhaným muškátovým orieškom a metličkou
vymiešame hladké cestíčko.
- Krajce chleba (bez kôrky) nakrájame na drobné kocky, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a zľahka zmiešame s orestovaným údeným bôčikom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame.
V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať
vsiaknuť. Zo zmesi tvarujeme gule, ktoré musíme
riadne stlačiť, inak sa knedličky pri varení rozpadnú. Knedličky varíme na pare asi 15 minút.
Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou.
|