Deň a noc

Autor receptu: myalab

Na nete je kopec receptov s týmto názvom, ale takýto linecký som veru nenašla a tak som siahla po mojej starej receptovej písanke, kde som si recept poznačila od svojej babky pred 30. rokmi. Veru nesklamal. Mávala ho v rúre prikrytý čistou útierkou a keď som sa ako dieťa zastavila zo školy, vždy ma ním ponúkla. Keď sa jeden zjedol urobila ďalší. Dedko ho tiež veľmi miloval a tak si kúsok brával okrem iného aj do práce. Vydrží dlho, ak sa teda rýchle nezje. Robila som na veľký 30 x 40 cm plech.

Postup

  1. Z múky, masla, cukru, žĺtkov a pochuťkovej smotany vypracujeme cesto, ktoré môžeme ochutiť citrónovou kôrou. Ja aj do cukru krupica pridávam na tento účel vanilkový struk, takže vanilku som nedávala. Kto chce môže pridať aj prášok do pečiva prípadne za ČL sódy bikarbóny. Vypracované cesto rozdelíme na polovicu a do druhej vmiešame kakaový prášok. Časť múky môžeme nahradiť zlatým klasom.
  2. Na plech rozvaľkáme najskôr svetlé cesto, naň natrieme hrubšiu vrstvu lekváru. Potom rozvaľkáme tmavé cesto. Na tmavé cesto rozotrieme vaječný bielok a naň rovnomerne rozsypeme sekané vlašské orechy. Robila som aj s lieskovými a tiež chutilo. Pečieme v rúre podľa svojich zvyklostí. Piekla som na 165 stupňov 35 minút.
  3. Po upečení ešte horúci koláčik polejeme kakaovou polevou, ktorú si môžeme pripraviť počas pečenia kolačika. Polevu pripravíme z cukru a vody. Necháme variť cca 7 - 8 minút. Do čiastočne vychladnutého cukrového rozvaru vmiešame do hladka kakao. Cukor aj kakao môžete dať podľa svojej chute.