Demikát
Autor receptu: folkloristask
OZVITE SA NAM DO REDAKCIE. REDAKCIA
DEMIKÁT je tradičné jedlo slovenskej kuchyne. V minulosti si ho s obľubou varili naši starí
rodičia.jestvuje veľa receptov na túto polievku a jeden vám ponúkam.
Postup
- 1. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky a uvaríme v menšom množstve osolenej vody. Pridáme rascu,bobkový list a na drobno pokrájanú cibuľu.
2.Bryndzu vymiešame s mletou paprikou. Ak je bryndza príliš hustá,zriedime ju časťou mlieka. Vymiešanú bryndzu postupne pridávame do vriacej vody k uvareným zemiakom.
3. Na záver vylejeme do polievky mlieko a krátko povaríme. Ochutíme prelisovaným cesnakom a soľou.
- Ešte jeden starodávny recept na demikát:
Podľa potreby si dáme uvariť vodu. Keď vrie osolíme ju a pridáme trocha sladkej mletej papriky. Do polievkovej misy dáme na kocky nakrájaný chlieb,posekaný kôpor a podľa chuti bryndzu. Vriacu vodu vylejeme na chlieb do polievkovej misy,prikryjeme a chvíľu necháme pariť. Nakoniec primiešame k polievke žĺtok vymiešaný so sladkou smotanou.
- Zdroj :http://folklorista.sk/