Krémová mrkvová polievka
Delikatesná mrkvovo-hrušková krémová polievka
Autor receptu: siuuu
Netradičná kombinácia surovín, ale výborná chuť. Ak nájdete odvahu vyskúšať, určite
neobanujete. Po kyslej zemiakovej polievke s jablkom
a batatovej krémovej polievke s jablkom (obe boli výborné), je toto myslím moja tretia
polievka, v ktorej sa kombinuje zelenina s ovocím. A
opäť som bola milo prekvapená - chuť bola výborná.
www.dobrotynatanieri.blogspot.com
2-3 porcie |
10 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu aj hrušku očistíme, z hrušky odstránime jadierka a strednú tvrdšiu časť, a pokrájame na menšie kúsky - mrkvu odporúčam na čo najmenšie, hruška môže byť aj na väčšie kúsky. Dáme do hrnca (môžeme orestovať na kúsku masla - karotenoidy a vitamín A sú rozpustné v tukoch a lepšie sa takto vstrebávajú), zalejeme vývarom (v krajnom prípade môžeme použiť vodu a zeleninovú instantnú kocku), osolíme a prikryté varíme pokiaľ mrkva aj hruška nie sú mäkké. Vývaru dáme asi 1-2 cm nad zeleninovo-ovocnú zmes.
- Uvarenú zmes rozmixujeme, zjemníme kokosovým mliekom alebo smotanou (ja som použila kokosové mlieko, ktoré mi zvýšilo z iného receptu a okrem toho lepšie tolerujem rastlinné mlieka ako živočíšne), ochutíme čerstvo mletým čiernym alebo bielym korením, štipkou korenia karí, ktoré sa k mrkve dobre hodí a podávame.
- My sme mäsožravci a k zeleninovým polievkam nám chutí plátok nasucho opečenej sušenej šunky (dnes som použila schwarzwaldskú, ale pokojne môže byť iná sušená šunka - alebo aj žiadna). Okrem toho sa mi zdalo, že k jemnej mrkvovej chuti by sa chuťovo aj vizuálne hodila Niva, tak som štipku rozmrvila navrch.