Decembrové hríby (fotorecept)

Autor receptu: tothka

Viem, že v decembri budete v lese tieto hríby zbytočne hľadať, ale skúste vojsť do vašej kuchyne a upiecť si ich z medovníkového cesta, hoci aj podľa vášho vyskúšaného receptu

30
porcií
120 minút
príprava
8-10 minút
na 175 °C

Postup

  1. Cesto na medovníčky si pripravíme asi každá svojim spôsobom - ja zmiešam tekuté suroviny a pridám práškové suroviny a vymiesim tuhšie cesto, samozrejme v kuchynskom robote, cesto nechám najmenej 1 hodinu v chlade postáť, keď to neponáhľa, tak aj do druhého dňa.
  2. Z pripraveného odležaného cesta si spravíme malé guličky, ktoré v dlani jemne sploštíme a poukladáme na plech vyložený papierom, alebo fóliou na pečenie, čo bol aj môj prípad.
  3. Podľa počtu klobúčikov si pripravíme na hríbiky aj rovnaký počet nižičiek tak že si spravíme valček, ktorý je upravený do kónusu, teda z jednej strany užší . Pečieme najprv plech s nožičkami, potom klobúčiky, pretože do ešte teplých klobúčikov sa nám bude ľahšie vkladať nožička hríbika. Upečené klobúčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, nožičky nepotieram. Rovnú časť klobúčika potrieme bielkovou polevou a vtlačíme do nej nožičku hríbika
  4. Keď hríbiky trošku obschnú potrieme ešte koniec nožičky polevou a namočíme do maku
  5. Takto pripravené medovníčkové hríbiky necháme trochu preschnúť a môžeme odložiť do krabice na suché miesto, kde možno počkajú do sviatkov. Nedočkaví hubári ich však asi nájdu aj skôr a je otázne, či sa tesne pred Vianocami nevyberieme opäť na hríby.
  6. Pripravila som asi 30 hríbikov a zo zbytku cesta som vykrojila vnukovi medovníčky na školský Vianočný bazár. Zdobiť ich budem až zajtra, keď trošku postoja. Tieto medovníčky sú veľmi chutné a ihneď mäkké a pečiem ich podľa tohoto receptu už asi 25 rokov.
  7. Dnes som ešte dopekala ďalšiu dávku pre sestru a zdobila som bielkovou polevou. Nie je to zdobenie od profíka, ale chutia výborne.