Decembrové hríby (fotorecept)
Autor receptu: tothka
Viem, že v decembri budete v lese tieto hríby zbytočne hľadať, ale skúste vojsť do vašej
kuchyne a upiecť si ich z medovníkového cesta, hoci aj podľa vášho vyskúšaného receptu
30 porcií |
120 minút príprava |
8-10 minút na 175 °C |
Postup
- Cesto na medovníčky si pripravíme asi každá svojim spôsobom - ja zmiešam tekuté suroviny a pridám práškové suroviny a vymiesim tuhšie cesto, samozrejme v kuchynskom robote, cesto nechám najmenej 1 hodinu v chlade postáť, keď to neponáhľa, tak aj do druhého dňa.
- Z pripraveného odležaného cesta si spravíme malé guličky, ktoré v dlani jemne sploštíme a
poukladáme na plech vyložený papierom, alebo fóliou na pečenie, čo bol aj môj prípad.
- Podľa počtu klobúčikov si pripravíme na hríbiky aj rovnaký počet nižičiek tak že si spravíme
valček, ktorý je upravený do kónusu, teda z jednej strany užší .
Pečieme najprv plech s nožičkami, potom klobúčiky, pretože do ešte teplých klobúčikov
sa nám bude ľahšie vkladať nožička hríbika. Upečené klobúčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, nožičky nepotieram.
Rovnú časť klobúčika potrieme bielkovou polevou a vtlačíme do nej nožičku hríbika
- Keď hríbiky trošku obschnú potrieme ešte koniec nožičky polevou a namočíme do maku
- Takto pripravené medovníčkové hríbiky necháme trochu preschnúť a môžeme odložiť do krabice na suché miesto, kde možno počkajú do sviatkov. Nedočkaví hubári ich však asi nájdu aj skôr a je otázne, či sa tesne pred Vianocami nevyberieme opäť na hríby.
- Pripravila som asi 30 hríbikov a zo zbytku cesta som vykrojila vnukovi medovníčky na školský Vianočný bazár. Zdobiť ich budem až zajtra, keď trošku postoja.
Tieto medovníčky sú veľmi chutné a ihneď mäkké a pečiem ich podľa tohoto receptu už
asi 25 rokov.
- Dnes som ešte dopekala ďalšiu dávku pre sestru a zdobila som bielkovou polevou. Nie je to zdobenie od profíka, ale chutia výborne.