Cyklámenová pochúťka (fotorecept)

Autor receptu: dagy

Táto netradičná pochúťka je určené predovšetkým pre labužníkov dobrého a zároveň zdravého jedla. Odporúčam ako kvalitné predjedlo na oslavy, či pri príležitosti príchodu vzácnej návštevy k vám domov. Samozrejme pre nás, ktorí si držíme stíhlu líniu poslúži vo väčšom množstve, alebo na väčšom tanieri aj ako hlavný chod.

4
porcie
25 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Postup

  1. Cviklu si olúpeme, umyjeme a nakrájame na cca 3mm tenké kolieska. Podľa možnosti použijeme rukavice, pretože dužina cvikly produkuje nádhernú farebnú šťavičku, ktorá je zároveň aj farbivom.
  2. Tieto prekrásne letokruhy si rozložíme na plech, na ktorý sme položili papier na pečenie a veľmi mierne potrieme olivovým olejom.
  3. Jemne posypeme čerstvo nasekaným tymiánom zo záhradky.
  4. Pečieme v rúre približne na 160 stupňoch cca 15 - 20 minút. Samozrejme, že každá gazdinka si pozná tú svoju či už elektrickú, alebo plynovú a podľa toho si naprogramuje minútky :-D
  5. Medzitým si na kvalitnej panvici nasucho opečieme slnečnicové semienka. Dôležité je nikde neodbiehať a po celých 5 minút stáť pri sporáku a semienka miešať, aby nám neprihoreli.
  6. Dobre nabrúseným špeciálnym nožom na syry si nakrájame chutnú mozzarellu taktiež na kolieska.
  7. Umyjeme si rucolu a pripravíme si balsamico. Pri tomto recepte nepoužívame nijakú soľ, ani korenie.
  8. Hotové jedlo pokvapkáme balsamicom. Môžeme ho servírovať samotné, alebo s opečeným toustovým chlebom. V oboch prípadoch na jeho chuť tak skoro nezabudnete, je skutočne lahodná.
  9. Servírovať sa môže rôznymi spôsobmi, fantázia je iba na vás.