Cviklový šalát

Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom

Autor receptu: cyklistka77

Alternatíva pre tých, čo nemajú radi zaváranú cviklu.* Uvarená a nastrúhaná cvikla sa zmieša s čerstvou citrónovou šťavou a na kúsky nakrájaným čerstvým ananásom alebo uvareným cícerom. Osvedčila sa mi kombinácia 1:1, aj keď na začiatku, keď som sa bála, či nepokazím ananás, som dala 2 hrnčeky cvikly a 1 hrnček ananásu. Bežne robíme šalát iba z cvikly a citrónovej šťavy, ale občas je super aj takáto zmena. Dúfam, že nadchne aj niekoho ďalšieho :-)

6 - 7
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do vriacej vody dáme variť cviklu. Uvaríme ju do mäkka, očistíme a nastrúhame. (Varí sa asi 40 minút - záleží od veľkosti.) Cviklu zmiešame so šťavou z 2 citrónov (podľa veľkosti a kyslosti citrónov, to môžu byť aj 4 citróny). Zatiaľ máme asi 4-5 porcií. Očistíme čerstvý ananás, nakrájame na kúsky (keď budú veľké, bude sa to nešikovne jesť a ak budú príliš malé, nebudete až tak cítiť, že je to ananás. Ja som koliesko ananásu prekrojila na polovicu, z polovice som krájala trojuholníky a tie som ešte prekrajovala na polovicu. Pri takomto krájaní nie je potrebné vykrajovať stred. Ale toto si prispôsobí každý podľa svojich zvyklostí. V miske na fotografii je nakrájaný ananás z 2 koliesok, namiešané v pomere 1:1, ale toto si tiež prispôsobíte podľa vlastného uváženia. Mne tam nechýbalo nič, ale môžete si do šalátu pridať pár kvapiek oleja, kyslú smotanu, alebo jogurt.
  2. Ak máte radi cícer, môžete vyskúšať cviklu s uvareným cícerom tiež v pomere 1:1.
  3. Farebne by sa mi tam hodila ešte nasekaná pažítka, ale aj takto som spokojná. Cícer s cviklou nie je chuťovo tak úžasný, ako ananás s cviklou, ale je sýtejší, takže si ho pokojne zoberiem so sebou, keď budem cestovať a nebudem mať čas ísť do reštaurácie.
  4. Cvikla býva rôznej veľkosti - preto počet porcií je ťažké napísať presne - tak mi to dúfam bude odpustené :-)