Cviklový koláč (fotorecept)

Autor receptu: thinusch

Tento recept som našla v letáku miestnych potravín a nedalo mi nepodeliť sa oň. Nielen že dobre vyzerá, ale ešte lepšie chutí. Cvikla v koláči je veľmi netradičná surovina, ale veľmi zdravá a sladká.

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Postup

  1. Mixérom vymiešame vajíčka s cukrom dopenista.
  2. Zmiešame všetky "suché" suroviny spolu, t.j. múku, PDP, perníkové korenie a soľ.
  3. Nastrúhanú cviklu zmiešame s olejom.
  4. Suché suroviny pomaličky postupne ručne primiešavame do vajíčka s cukrom, len kým sa poriadne nespoja obe hmoty.
  5. Nakoniec primiešame cviklu s olejom.
  6. Tadaaaaa....hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.
  7. Špáratkom skúšame po pol hodinke či je hotový (každá rúra pečie inač). Korpus mierne vychladnutý opatrne vyberieme z formy.
  8. Medzitým ako nám korpus chladne si prichystáme krém. Zmiešame maslo so smotanovou nátierkou.
  9. Pridáme citrón a zopár kvapiek čerstvého zázvora. Cukor pridávame postupne, ja mám rada krém kyslejší ako sladký, takže každý podľa svojej chuti.
  10. Natrieme na vychladnutý koláč a posypeme jadierkami z granátového jablka.