Cviklový koláč (fotorecept)
Autor receptu: thinusch
Tento recept som našla v letáku miestnych potravín a nedalo mi nepodeliť sa oň.
Nielen že
dobre vyzerá, ale ešte lepšie chutí. Cvikla v koláči je veľmi netradičná surovina, ale
veľmi
zdravá a sladká.
12 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup
- Mixérom vymiešame vajíčka s cukrom dopenista.
- Zmiešame všetky "suché" suroviny spolu, t.j. múku, PDP, perníkové korenie a soľ.
- Nastrúhanú cviklu zmiešame s olejom.
- Suché suroviny pomaličky postupne ručne primiešavame do vajíčka s cukrom, len kým sa poriadne nespoja obe hmoty.
- Nakoniec primiešame cviklu s olejom.
- Tadaaaaa....hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24cm.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.
- Špáratkom skúšame po pol hodinke či je hotový (každá rúra pečie inač).
Korpus mierne vychladnutý opatrne vyberieme z formy.
- Medzitým ako nám korpus chladne si prichystáme krém. Zmiešame maslo so smotanovou nátierkou.
- Pridáme citrón a zopár kvapiek čerstvého zázvora. Cukor pridávame postupne, ja mám rada krém kyslejší ako sladký, takže každý podľa svojej chuti.
- Natrieme na vychladnutý koláč a posypeme jadierkami z granátového jablka.