Zeleninové rizoto

Cviklové rizoto

Autor receptu: patincatsomekitchen

Jednoduchý jesenný či zimný recept. Môže sa zdať, že je v ňom samá cvikla a že rizoto bude chutiť výrazne cviklovo, tak zemito, ale myslím, že tá typická chuť je dosť zjemnená. Recept je veľmi jednoduchý a teší ma, že v ňom môžem použiť kopec cvikly. Pyré poctivo zapracujte, bez neho to nie je ono. https://www.patincatsomekitchen.com/cviklove-rizoto

Postup

  1. 400 g cvikly ošúpte, prekrojte a dajte variť. Varte asi 40 minút.
  2. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a mierne opražte. Pridajte prelisovaný cesnak.
  3. Po chvíľke pridajte ryžu a nasucho opražte. Zalejte vínom a pomiešajte. Keď víno vsiakne, zalejte asi polovicou vývaru.
  4. Uvarenú cviklu rozdeľte napolovicu. 200 g pokrájajte na drobné kocky. 200 g rozmixujte s troškou vody na pyré.
  5. Ryžu zalejte zvyškom vývaru. Keď trochu vsiakne, pridajte nakrájanú cviklu aj cviklové pyré, osoľte, okoreňte. Keď sa tekutine vstrebe, rizoto odstavte z plameňa. Podávajte čerstvé.