Cviklová polievka

Autor receptu: lan

Myslíte si, že by Vám cviklová polievka určite nechutila? Aj ja som si to myslela ale teraz patrí cviklová medzi moje obľúbené :) Nedávno ma inšpirovala reštaurácia Hodovňa v Poprade aby som ju znova začala variť. Samozrejme nepoznám recept Hodovne ale ponúkam svoj.

10 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistíme cviklu, pokrájame a rozmixujeme alebo postrúhame na jemno. Prilejeme vodu na konzistenciu, ktorá sa nám páči a privedieme k varu. Pridáme asi 4 guľôčky nového korenia, soľ a sušené bylinky a koreniny – ja som použila zmes: rozmarín, petržlenová vňať, tymián, majoránka, saturejka, rasca, koriander, oregano.
  2. Polievka je uvarená za pár minút. Ak chceme jemnejšiu konzistenciu, tak môžeme na záver použiť aj ponorný mixér. Pridáme do nej maslo a je v podstate hotová.
  3. Na ozdobenie a dochutenie dáme na polievku kyslú smotanu a pomleté opražené slnečnicové semená, prípadne aj petržlenovú vňať. Nepražené lúpané semená pomelieme a na sucho opekáme na panvici kým nezmenia farbu na žltú. (hnedé sú už príliš opečené)