Cviklová nátierka
Cviklová nátierka (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Inšpiroval ma @kimlo s bedľovou nátierkou, ktorú som si urobila nedávno. Povedala som si, že ak je dobrá z húb, musí byť aj zo zeleniny.
Množstvo surovín je len orientačné. Záleží od veľkosti cvikly a chuti každého z nás.
Táto cviklovka má peknú farbu, vôňu, ale tá chuť ... Kto má rád cviklu, príde si na svoje.
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Na rozohriatej masti (asi 2 lyžice z celkového množstva) som podusila na jemno nakrájanú cibuľu, potom som pridala nastrúhanú surovú cviklu a nakrájané papriky. Najskôr som nechala všetko trocha opiecť, potom som zeleninu pomaly dusila pod pokrievkou do mäkka.
- Pred dodusením som pridala na plátky nakrájaný cesnak, masť, mleté biele korenie, sladkú mletú papriku, mletú rascu a soľ. Dochutenie je na kuchárovi čo do nátierky pridá. Všetko som ešte nechala podusiť takých 5 minút.
- Zeleninu som preložila do hlbšieho kastrólika, dobre rozmixovala a nechala pomaly prevrieť.
- Nátierkou som naplnila dva malé poháre, dala som ich zasterilizovať na 30 minút a odložila. O dva dni som už neodolala a vyskúšala som odležanú a vychladenú nátierku. Cítiť v nej cviklu, masť a po troche z korenín, ktoré som pridala.