Cvikla pre labužníkov

Autor receptu: staja

Tento recept som videla v televíznom varení a veľmi sa mi zapáčil. Hneď som ho vyskúšala, čiastočne upravila a ponúkla aj v rodine, kde sa stretol tiež s úspechom.

Postup

  1. Uvarenú a vychladnutú cviklu som očistila a nakrájala na tenučké plátky. Uložila som ich do zapekacej formy, ktorej dno som jemne pokropila olivovým olejom, cviklu som jemne posolila a jemne pokorenila čerstvo pomletým korením. Posypala som to - nie jemne, sekanými vlašskými orechami, lebo tie mám rada.
  2. Uložila som ďalšiu vrstvu cvikly a zopakovala som postup: soľ, korenie - kto nemá rád, nemusí koreniť každú vrstvu. Na poslednú vrstvu som okrem soli a korenia dala ešte pár pár kvapiek citróna, pofŕkala som ju trochu medom a posypala som ju cesnakom nakrájaným na tenké plátky.
  3. Dala som ju zapiecť do rúry na 150° C na cca 15 minút, treba si to ustrážiť - cesnak, ktorý je navrchu sa má len zľahka opiecť a stačí, keď začne voňať. Počas pečenia mi napadlo, že mám doma dobrý polotvrdý kozí syr, tak som ho na časť zapečenej cvikly nastrúhala škrabkou na syr a dala už len na 1 minútu roztopiť do rúry. Hotové jedlo som ešte zahorúca pokropila olivovým olejom.
  4. Tá časť so syrom bola chuťovo bohatšia, takže nabudúce ho tam určite tiež dám. Doporučujem ako ľahké predjedlo s domácim chlebíkom alebo aj ako ľahkú večeru.