Cuketový prívarok so šťavnatým mäskom

Autor receptu: fi0na

každoročná úroda cukiet znamená, že prívarky u nás pripravujeme jedine z cukety :)

6-8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pre ukážku, čo nám každé leto narastie na záhrade :) Každá jedna cuketa je takáto, preto máme mrazničku plnú nastrúhanej cukety na podlesníky, prívarky atď..
  2. Najprv si pripravíme mäsko. Mne k prívarku najviac chutí hovädzina, môžte nahradiť bravčovým. Cibuľu si pokrájame na hrubšie kúsky a na masti opražíme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané mäso a cesnak nadrobno. Keď sa mäso zatiahne poprášime ho rascou, korením, paprikou a posolíme. Keď pustí šťavu, pridáme nakrájanú papriku a paradajku, podlejeme a dusíme do mäkka. Pridávam zeleninu hneď na začiatku, aby bola ku koncu už úplne rozpadnutá a zahustila tak omáčku. Kto má rád pikantné, prihoďte k mäsku ešte chilli papričku.
  3. Kým sa mäso dusí, pripravíme si prívarok. Cibuľku si pokrájame na drobno a speníme na masle dosklovita. Pridáme cuketu, bobkový list, trochu rasce, okoreníme a posolíme. Keď cuketa pustí šťavu, dusíme do mäkka cca 10 minút. V miske rozmiešame mlieko, smotanu a múku a vlejeme k cukete. Necháme prejsť varom a dochutíme octom, kto má ako rád. Ja som cukor nedávala, cuketa bola sama o sebe sladká dosť. Podávala som s uvarenými novými zemiačkami.