Cuketový džem s citrónom a zázvorom

Autor receptu: katarina22

Doma sa mi nahromadila cuketa a keď už som nevedela, čo s ňou, natrafila som na jeden recept na cuketový džem zo žltej cukety, tak som si povedala, prečo by to nešlo aj so zelenou. Recept som si upravila podľa seba a pridala zázvor. Výsledok? Lepší džem som nikdy nejedla :)

10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cukety som si ošúpala a nakrájala na kocky. Zasypala som ich cukrom, zaliala šťavou z 2 väčších citrónov a nechala dusiť.
  2. Cuketu nepodlievam, pretože sama má v sebe veľa vody, takže pustí dostatok štavy.
  3. Keď bola cuketka do mäkka uvarená, tesne pred jej odstavením zo sporáka som do nej pridala zázvor - kúsok o priemere asi 2 cm a dlhý 4 cm, som si nakrájala na kocky a hodila k cukete. Zmes som nechala chvíľu chladnúť a rozmixovala som ju v mixéri. Džem som sterilizovala po dobu 5 minút od začiatku varu. Vyšli mi na skúšku 3 fľašky tohto výborného džemu, ktorý si určite pripravím vo väčšom množstve a pripravím sa tak na vianočné pečenie .