Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Cuketové placky robievam dosť často podobne ako zemiakové placky. Dnes som skúsila kombinovať cuketu s dubákmi, opečenými na cibuľke a údenej slaninke. Zmiešanú zmes som rozprestrela na plech vyložený pečiacim papierom a upiekla v trúbe, lebo sa mi nechcelo stáť v horúčave pri panvici. Výsledok bol nad očakávanie dobrý, jednoduché a výborné, recept preto vkladám. Odporúčam vyskúšať.

1 dávka
porcia
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravila som potrebné suroviny, dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút. Čerstvé dubáky treba pokrájať po očistení na plátky, ak nemáte práve dubáky, možno použiť aj iné huby - šampiňóny, hlivu ustricovitú alebo tie, ktoré máte radi a po ruke. Ak nemáte sušené dubáky, požite 300g čerstvých.
  2. Domácu údenú slaninu som pokrájala na prúžky a cibuľu na kocky.
  3. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku so slaninkou, pridala som scedené dubáky a podlievala som ich šťavou, v ktorej boli namočené , kým nezmäkli. Osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zmes som nechala úplne vychladnúť.
  4. Nastrúhala som umytú cuketu aj so šupkou na slzičkovom strúhadle.
  5. Nastrúhanú cuketu som dala do misy a pridala som k nej žemle, ktoré som predtým namočila na 15 minút do studenej vody a poriadne vyžmýkala. Dlhšie namáčať žemle nie je dobré, aby sa nerozmočii.
  6. Pridala som vajcia.
  7. ... a vychladnutú zmes opečených dubákov na cibuľke a na slaninke. Zmes som ešte dosolila, dokorenila, dobre zmiešala a zahustila strúhankou a ešte raz prepracovala na konzistenciu liateho cesta. Miesto strúhanky možno zahustiť múkou.
  8. Hotové cesto som rovnomerne rozotrela na plech vyložený pečiacim papierom.
  9. Vložila som piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov, kým povrch nechytil zlatohnedú kôrku.
  10. Upečené placky som pokrájala na obdlžniky a doplnila čerstvou zeleninou, jedlo je dosť sýte a nepotrebuje ďalšiu prílohu. Výborne chutí za tepla i za studena. Ak sa nepridá slaninka, je to jedlo pre vegetariánov. Ak sa na zahustenie použije bezlepková múka, kukuričný alebo zemiakový škrob a nedajú sa žemle, ale bezlepkové pečivo jedlo je vhodné aj pre bezlepkovú diétu.