Cuketové lodičky ( fotorecept )

Autor receptu: mariaklara

Môj obľúbený recept hlavne v lete, keď cukety v záhrade dali bohatú úrodu.

4 - 6
porcie
35 - 50 minút
príprava
35 - 45 minút
na 150 - 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si tieto suroviny:
  2. Sójové kocky zalejeme vodou a pridáme solčanku alebo bujón, ryžu prepláchneme pod vodou, dáme do rajničky, zalejeme asi na 1 a pol prsta vodou, posolíme solčankou a dáme variť. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 30 min. Voda sa nám pomaličky musí vyvariť. Pozor, aby nám neprihorela.
  3. Potom si pripravíme ostatné suroviny. Pokrájame na menšie kúsky - tie sójové kocky tiež, cuketu neošúpeme, ale len vyberieme stred, môžeme ju posoliť, pustí vodu, ktorú pred plnením vylejeme, pred plnením ju môžeme ešte pokvapkať sójovou omáčkou.
  4. Alebo ju tiež potrieme aj olejom.
  5. Odoberieme polovicu ryže a zmiešame s paradajkami, paprikou, cibuľou, pretlačeným cesnakom, sójovými kockami, pórom.
  6. Do druhej polovice dáme namiesto sójových kociek tofu. Čiže v prvej miske máme sójové kocky, ryžu a zeleninu a v druhej tofu, ryžu a zeleninu.
  7. No a plníme pripravenou plnkou. Plech podlejeme olejom ( repkovým alebo slnečnicovým ), naplnené " lode " na vrchu trochu polejeme rastlinou smotanou a dáme zapiecť. Po zapečení si môžeme ( ale nemusím), vrch posypať strúhaným syrom. Podávame so zeleninovým šalátom alebo len s paradajkami. Dobrú chuť!