Cuketové lasagne s hlivou bez cestovín
Autor receptu: sweetlaab
Lasagna je tradičný sýty pokrm talianskeho pôvodu. Skladá sa z niekoľkých vrstiev tenkej cestoviny prekladanej s
omáčkami, mäsom, zeleninou a inými prísadami, ktoré sa zapekajú v rúre. V tomto recepte sme nahradili cestoviny
s veľou cuketou z našej záhrady a namiesto mäsa sme použili hlivu. Príprava takéhoto jedla je prácnejšia, ale
výsledok stojí za to - úroda z vašej záhrady chutne pripravená na tanieri pred vami.
12 porcií |
60 minút príprava |
50 minút na 190 °C |
Postup
- Cuketu nakrájame pozdĺžne na 3 - 4 mm hrubé pláty, použijeme na to strúhadlo, potom ich položíme na plechy a v rúre grilujeme alebo pečieme 5 - 8 minút, potom ich dáme na papierové obrúsky aby sa odstránila z nich voda.
- Zatiaľ restujeme šalotku a cesnak na oleji, pridáme hlivu a opekáme asi 15 min., potom vmiešame paradajkový pretlak s bylinkami a varíme na nízkej teplote s miešaním po dobu 10 min., omáčka by mala byť hustá, potom odstavíme.
- V miske zmiešame syr ricotta, ½ šálky strúhaného tvrdého syra a vajcia, predhrejeme rúru na 190 °C.
- V pekáči asi 25 x 25 cm roztrieme ½ - ¾ šálky paradajkovej omáčky a zakryjeme plátkami cukety, posypeme 1 PL strúhanky, aby nasiakla prebytok vlhkosti, potom rozotrieme na to ½ - ¾ šálky ricotta zmesi a posypeme tvrdým syrom. Opakujeme kým neminieme všetky zložky. Skončíme s vrstvou cukety a vložíme do rúry na 30 min.
- Posypeme posledným množstvom tvrdého syra a pečieme ešte 20 minút kým sa nerozpustí syr. Po 10 min., keď lasagne trochu vychladne, nakrájame na štvorce a podávame.
- Tip: Ak dávate prednosť klasickej lasagni, varíme mleté hovädzie mäso v paradajkovej omáčke a posypeme parmezánom.
Fotorecept je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/08/zucchini-non-noodle-lasagna-with-oyster.html