Cuketová zmes nielen na hrianky

Autor receptu: lekorica

Aj vy máte na záhrade veľa cukiet a neviete čo s nimi? Vyskúšajte tento recept na cuketovú zmes nielen na hrianky.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cuketu si olúpeme a zbavíme jadierok. Nastrúhame ju najemno a osolíme 1 PL soli. Necháme ju chvíľu postáť, kým nepustí šťavu.
  2. Medzitým si na oleji orestujeme dosklovita nakrájanú cibuľu. Keď cuketa pustí šťavu, poriadne ju vyžmýkame (keby sme vodu nechali, musíme variť dlhšie, pokiaľ sa voda neodparí) a pridáme k orestovanej cibuli. Takto ju dusíme asi 15 minút. Občas premiešame.
  3. Potom pridáme worchester, sójovku, kečup kajenské korenie, papriku, pretlak, feferóny, soľ a korenie podľa chuti. Nakoniec pridáme cesnak a ešte asi 2-3 minúty povaríme.
  4. Horúce dáme do fľaštičiek a sterilizujeme 10 minút. Používame to na hrianky, na cestoviny alebo pod mäso. Z tejto dávky mi vyšlo 7 ks 3 dcl pohárikov.