Cuketová polievka

Autor receptu: timara

Ďalšia sezónna zelenina . . . aj takto sa dá použiť cuketa . . . (inšpirácia J. Žídek).

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cuketu si umyjeme a nakrájame (aj so šupkou). Kúsok si odložíme na záverečné dozdobenie. Na olivovom oleji si orestujeme nakrájanú cibuľu (do "sklovita"). Pridáme cuketu a ešte chvíľu spoločne restujeme. Podlejeme bielym vínom a chvíľu povaríme, kým sa víno nezredukuje, tak na polovicu. Zalejeme vývarom a varíme (15-20 minút), kým nie je cuketa mäkká.
  2. Všetko rozmixujeme, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Prilejeme smotanu. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju ešte vývarom alebo vodou. Pred podávaním do polievky zašľaháme kúsok masla.
  3. Huby a cuketu nakrájame na rezančeky a opečieme na kúsku masla. Na záver zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Polievku dozdobíme zmesou opečenej cukety a húb, lístočkami čerstvého tymiánu a jemne posypeme muškátovým orieškom. Podávame s opečeným chlebom.