Cuketová polievka
Autor receptu: timara
Ďalšia sezónna zelenina . . . aj takto sa dá použiť cuketa . . . (inšpirácia J. Žídek).
6 porcií |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Cuketu si umyjeme a nakrájame (aj so šupkou). Kúsok si odložíme na záverečné dozdobenie. Na olivovom oleji si orestujeme nakrájanú cibuľu (do "sklovita"). Pridáme cuketu a ešte chvíľu spoločne restujeme. Podlejeme bielym vínom a chvíľu povaríme, kým sa víno nezredukuje, tak na polovicu. Zalejeme vývarom a varíme (15-20 minút), kým nie je cuketa mäkká.
- Všetko rozmixujeme, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Prilejeme smotanu. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju ešte vývarom alebo vodou. Pred podávaním do polievky zašľaháme kúsok masla.
- Huby a cuketu nakrájame na rezančeky a opečieme na kúsku masla. Na záver zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Polievku dozdobíme zmesou opečenej cukety a húb, lístočkami čerstvého tymiánu a jemne posypeme muškátovým orieškom. Podávame s opečeným chlebom.