Cuketová omáčka k cestovinovému šalátu

Autor receptu: hammam

Môj drahý ľúbi cestovinový šalát so zeleninkou a kúskom mäska, ale vždy mu bol suchý a majonézu, ani kyslú smotanu, či olivový olej do toho nechcel. Majonéza ťažká, smotana príliš kyslá a olivový olej tam vraj ani necítil. Tak som špekulovala a vymyslela vlastnú omáčku ... cuketovú. Cuketa má dosť neutrálnu chuť a celkom dobre zahustí.

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na oleji si vo väčšom hrnci (môže byť aj panvica, ale aby sa dala prikryť) osmahneme nakrájanú cibuľu, zakrátko pridáme pretlačený cesnak, čierne korenie, vegetu a na kolieska nakrájanú, očistenú cuketu. Podusíme.
  2. Po pár minútach (10 minút) prilejeme mlieko, necháme prevariť a odstavíme.
  3. Keď hrniec trochu vychladne všetko v ňom spolu vymixujeme ponorným mixérom (ak sme varili na panvici, prelejeme do vysokej nádoby a tak mixujeme). A hotovo. Ak chceme teplý cestovinový šalát, uvarené cestoviny vmiešame do teplej omáčky a pridáme obľúbené ingrediencie (u nás sú to sterilizovaná kukurica, čerstvé paradajky a paprika a orestované kuracie prsia na kocky), a ak chceme šalát studený necháme ho vychladnúť, prípadne zasterilizujeme a necháme na inokedy.