Cuketa zapekaná so syrom (fotorecept)

Autor receptu: bekestef

Cuketa zapekaná v rúre so šunkovo-praženicovou plnkou a syrom. Zdravé jedlo, ktoré má množstvo obmien nakoľko si každý cuketu naplní tým čo mu najviac chutí, alebo čo má práve v chladničke.

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cukety si ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na polovicu a vydlabeme jadierka. Uložíme ich na pekáč, osolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°na cca 20-30 minút do zmäknutia.
  2. Na panvici si na masle opražíme jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska.
  3. Pridáme na drobné štvorčeky nakrájané plátky kvalitnej šunky. Kvalitná šunka je u mňa min. 85% mäsa.
  4. Pridáme rozmixované posolené vajcia a urobíme z nich v podstate praženicu.
  5. Touto praženicou naplníme upečené cukety.
  6. Poukladáme na vrch plátky syra a dáme ešte na chvíľu do rúry, kým sa krásne neroztečú.
  7. Môžme dozdobiť bodkami chilli omáčky,
  8. alebo bodkami kvalitného kečupu a bylinkami (pažítka, žerucha, cibuľka, petržlenová vňať ... podľa toho čo je momentálne po ruke). Cuketa je veľmi vďačná potravina na takéto zdravé a diétne jedlá, nakoľko plnku môžme obmieňať podľa toho na čo máme chuť a čo máme momentálne v chladničke. Ja mám tak isto rád plnku zo šampiňónov, kukurice, alebo s tuniakom a olivami.