Cuketa zapekaná so syrom (fotorecept)
Autor receptu: bekestef
Cuketa zapekaná v rúre so šunkovo-praženicovou plnkou a syrom. Zdravé jedlo, ktoré má množstvo obmien nakoľko si každý cuketu naplní tým čo mu najviac chutí, alebo čo má práve v chladničke.
2 porcie |
5 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Cukety si ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na polovicu a vydlabeme jadierka. Uložíme ich na pekáč, osolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°na cca 20-30 minút do zmäknutia.
- Na panvici si na masle opražíme jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska.
- Pridáme na drobné štvorčeky nakrájané plátky kvalitnej šunky. Kvalitná šunka je u mňa min. 85% mäsa.
- Pridáme rozmixované posolené vajcia a urobíme z nich v podstate praženicu.
- Touto praženicou naplníme upečené cukety.
- Poukladáme na vrch plátky syra a dáme ešte na chvíľu do rúry, kým sa krásne neroztečú.
- Môžme dozdobiť bodkami chilli omáčky,
- alebo bodkami kvalitného kečupu a bylinkami (pažítka, žerucha, cibuľka, petržlenová vňať ... podľa toho čo je momentálne po ruke).
Cuketa je veľmi vďačná potravina na takéto zdravé a diétne jedlá, nakoľko plnku môžme obmieňať podľa toho na čo máme chuť a čo máme momentálne v chladničke. Ja mám tak isto rád plnku zo šampiňónov, kukurice, alebo s tuniakom a olivami.