Cuketa - uhorky v sladkokyslom náleve (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Cuketa takto priprávena v sladkokyslom náleve je aj náhrada za uhorky.Máme ju radi k francúzkym zemiakom ,ryzotu,alebo do šalátov.Ked je ešte mladá,tak ju môžme sterilizovať aj z kôrkou.Mne cuketa počas daždivých dní narástla veľká,tak som ju lúpala,lebo je už kôrka tvrdá. Takto sa môže pripraviť aj tekvica.Nálev je jednoduchý,netreba ho variť.Taktiež týmto nálevom môžme sterilizovať aj uhorky.

15-20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cuketu,alebo tekvicu si očistíme.Ked je mladá tak môže aj zo šupkou.Nakrájame na kocky,alebo pásiky.My mame radi na kocky.
  2. Pripravíme si potrebné suroviny na nálev a ide sa na to. Je to jednoduché zavaranie a netreba variť nálev.
  3. Na dno každej fľaše nakrájam 2-3 kolieska cibule,na to do plna naukladam cuketu,ja ju ešte vo fľaši strasiem,aby mi tam vošlo čím viac,a na vrch zasa 2-3 kolečka cibule.Nato potom tak,ako je v návode dám soľ,cukor,korenie a ocot.Nakoniec dopustím vody z vodovodu do plna a fľaše dobré uzatvorím.Sterilizujem 15 min. pri 90 °C.takto pripravujem aj uhorky,ale nie všetky.Väčšinou vtedy,ked nazbieram iba na 2-3 fľaše.