Čučoriedkový kompót (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Ešte som nerobila kompót z čučoriedok. Dúfam, že sa mi podarí. Skoro ráno som vstala a išla som oberať čučoriedky. Radšej vstanem skoro ráno, keď nie je tak teplo. Podarilo sa mi obrať vyše dvoch kíl. Spravila som 8 trojdecových pohárov. Nabudúce, čo oberiem, dám do mrazničky. Musím sa ponáhľať s oberaním, aby neprezreli a nepopadali na zem.

15 minút
na 80 °C

Postup

  1. Tak s týmto som sa vrátila zo záhrady.
  2. Umyla som ich, odvážila.
  3. Pripravila som si trojdecilitrové poháre. Potrebovala som ich všetky.
  4. Na spodok pohára som dala za hrsť ovocia, na to 1 čajovú lyžičku cukru, znovu ovocie a 1 čl cukru, na to som dosypala ovocie a ďalšiu čl cukru. Pridala som 2 pl vody. Fľašky som zatvorila. Čiže do jedného pohára som dala 3 čajové lyžičky cukru. Nechcela som dávať veľa cukru.
  5. Zavárala som ich v rúre. Do studenej rúry som vložila hlboký plech, uložila som zatvorené poháre. Do plechu som naliala vodu. Rúru som nastavila na 200°C. Po vyhriatí som teplotu znížila na 80° a ešte 15 minút som fľašky sterilizovala.
  6. Do rána som fľašky nechala v rúre. Fľašky som označila dátumom a druhom ovocia. Teraz už môžu byť uskladnené v špajzi. Už sa teším, že si v zime budeme mať čo otvoriť.
  7. Len tak pre potešenie jeden strapček:-)
  8. Na obrázku vľavo je väčší krík, vpravo je menší, hoci boli sadená naraz.
  9. Tu je náš najmladší prírastok. Sadili sme ho vlani na jar. Už má zopár strapcov čučoriedok.