Smotanová torta

Čučoriedkovo-smotanová torta

Autor receptu: janikbj

Jednoduchý bublaninový piškótový základ s mojím obľúbeným smotanovo-jogurtovým krémom - u nás už klasika na každú príležitosť.

20 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Kyslé smotany (ideálne 14-18-percentné) a jogurty zmiešame a v sitku s gázou necháme v chladničke 24 - 48 hodín odtiecť prebytočnú tekutinu.
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme hustý sneh a dáme ho bokom. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do veľmi hustej peny. Postupne pomaly prilievame vlažnú vodu a olej. Do žĺtkovej zmesi striedavo zľahka vmiešame sneh a múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer cca 26 cm) a husto posypeme čučoriedkami (alebo iným drobným ovocím). Pečieme v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov asi 25-30 minút. Treba sledovať. Necháme vychladnúť.
  3. Na krém si vyšľaháme smotanu, ideálne 2 klasické kelímky 200 g, ale stačí aj jeden. Metličkou zľahka vmiešame odtečenú jogurtovo-smotanovú zmes, ktorú sme si podľa chuti osladili (ja dávam asi 4 PL práškového cukru, nemáme radi príliš sladké). Krém nanesieme na vychladený korpus a necháme v chladničke poriadne stuhnúť.
  4. Tento krém je veľmi variabilný, robievam ho podľa toho, čo mám v chladničke, jogurty + kyslá smotana, len jogurty, len smotana, množstvo tiež nie je striktne dané a je super aj do pohárov s ovocím.