Čučoriedková torta

Čučoriedkovo-smotanová torta bez lepku

Autor receptu: novalim

Chystáte niekomu oslavu a chcete hostí očariť vami upečenou tortou a ešte aj bez lepku? Máme pre vás jednoduché riešenie.* Vyskúšajte náš recept na čučoriedkovo-smotanovú tortu bez lepku. Prekvapí vás jednoduchosť jej prípravy a lahodná osviežujúca chuť. Piškótové cesto v kombinácii so smotanou a čučoriedkami nikdy nesklame. Tak sa pustite do pečenia a buďte hviezdou každej párty.

10
porcií
50 + chladenie minút
príprava
15-20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme korpus na tortu. V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh. Potom obe zmesi jemne zmiešame. Napokon po častiach primiešavame gumenou varechou preosiatu múku. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom približne 20-22 cm a kartou rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 170-180 stupňov cca 15-20 minút.
  2. Na smotanový krém si spolu v miske metličkou rozmiešame všetku kyslú smotanu, vanilínový a kryštálový cukor do hladkej zmesi. Polovicu odoberieme a do druhej dobre zapracujeme kakaový prášok.
  3. Upečený korpus vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom ho pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Spodnú časť pokvapkáme rumom a poukladáme naň čučoriedky z kompótu. Môžeme poliať aj trochou kompótovej šťavy, takto korpus nasiakne vlhkosť a nebude suchý.
  4. Teraz vylejeme smotanový krém bez kakaa a uhladíme. Na krém opatrne položíme druhú časť korpusu a jemne pritlačíme. Opäť pridáme čučoriedky z druhého kompótu aj s trochou šťavy a na to vylejeme kakaový krém. Uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním celú tortu potrieme vyšľahanou smotanou a ozdobíme drobným ovocím.