Čučoriedková torta

Čučoriedková vianočná torta

Autor receptu: oldherold

K Vianociam patria isté vône a chute. A táto torta obsahuje všetky podstatné. Úžasný pomaranč, škoricu a kardamóm sme doplnili o chuť čučoriedok.* A podarilo sa! Vytvorili sme absolútne dokonalý recept na cesto presýtené Vianocami. Jeho vôňa a chuť boli, akoby ste každým sústom ochutnávali Vianoce. Nežartujeme. RIAVA Hafira má výraznú čučoriedkovú chuť, ktorá sa do pečenia nesmierne hodí. Našu čučoriedkovú vianočnú tortu parádne doplnila.

10
porcií
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravte parížsku šľahačku. Ideálne 1 deň pred dokončením torty, najmenej však 12 hodín. Zohrejte smotanu a zalejte ňou čokoládu. Nechajte chvíľu postáť a potom miešajte, až sa čokoláda úplne rozpustí. Na záver pridajte 2 cl RIAVA Hafira, premiešajte, prikryte a nechajte cez noc postáť v chladničke.
  2. Príprava cesta nie je komplikovaná. Maslo izbovej teploty mixujte s cukrom do jemnej nadýchanej peny. Postupne pridávajte jedno vajce po druhom a mixujte kým sa suroviny prepoja. Pridajte pomarančovú kôru a semienka kardamómu, opäť premiešajte. V múke rozmiešajte sódu, kypriaci prášok a škoricu. Pridajte ju do maslovej zmesi a premiešajte. Na záver ešte vmiešajte mlieko a 5 cl RIAVA Hafira.
  3. Tri tortové formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie a cesto do nich rovnomerne rozdeľte. V prípade, že do cesta použijete čerstvé čučoriedky, pokojne ich doň vmiešajte. Ak ale používate mrazené čučoriedky, miešaním by sa popučili, preto ich posypte na povrch každého korpusu zvlášť a jemne ich vtlačte do cesta. Pečte pri teplote 170 stupňov približne 25 minút. Po vytiahnutí z rúry korpusy vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
  4. Parížsku šľahačku vyšľahajte, dajte však pozor, táto šľahačka má tendenciu sa zrážať. Vyšľahajte ju do tuha.
  5. Umiestnite korpus na tortový podnos, natrite jednu tretinu šľahačky, priložte ďalší korpus a postup opakujte. Na záver dozdobte čerstvými čučoriedkami.