Čučoriedková torta
Čučoriedková torta
Autor receptu: kristinatamas
Recept na čučoriedkovú tortu s nadýchaným korpusom.
8 porcií |
40 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Vajíčka rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky so štipkou soli vyšľaháme, aby vznikol tuhý, lesklý sneh.
- Žĺtky vyšľaháme vo väčšej miske s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom pridáme horúcu vodu a napeníme žĺtky. Pridáme ešte 1 PL oleja a zamiešame.
- Následne pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a dôkladne zamiešame.
- K tomuto cestu začneme po častiach pridávať vyšľahaný sneh. Zamiešavame ručne, nie mixérom, jemne, aby cesto ostalo nadýchané.
- Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie alebo vytretej tukom a múkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C približne na 15 minút.
- Kým sa pečie korpus si pripravíme krém. Dobre vyšľaháme smotanu (33%), aby vznikla šľahačka.
- Kyslú smotanu dáme do väčšej misky, pridáme k nej vanilkový cukor a zavárané čučoriedky. Dobre premiešame. K tomuto krému začneme pridávať šľahačku, taktiež po častiach. Šľahačku primiešavame opatrne.
- Na vychladnutý korpus vrstvíme krém a následne ozdobíme čerstvými čučoriedkami. Ja som použila aj kokosové chipsy, nesolené kešu orechy a veľké biele Milka "lentilky". Fantázii sa medze nekladú :)
- Nakoniec dáme tortu do chladničky minimálne na 3-4 hodinky, aby krém stuhol.