Čučoriedková torta

Čučoriedková torta

Autor receptu: kristinatamas

Recept na čučoriedkovú tortu s nadýchaným korpusom.

8
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vajíčka rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky so štipkou soli vyšľaháme, aby vznikol tuhý, lesklý sneh.
  2. Žĺtky vyšľaháme vo väčšej miske s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom pridáme horúcu vodu a napeníme žĺtky. Pridáme ešte 1 PL oleja a zamiešame.
  3. Následne pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a dôkladne zamiešame.
  4. K tomuto cestu začneme po častiach pridávať vyšľahaný sneh. Zamiešavame ručne, nie mixérom, jemne, aby cesto ostalo nadýchané.
  5. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie alebo vytretej tukom a múkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C približne na 15 minút.
  6. Kým sa pečie korpus si pripravíme krém. Dobre vyšľaháme smotanu (33%), aby vznikla šľahačka.
  7. Kyslú smotanu dáme do väčšej misky, pridáme k nej vanilkový cukor a zavárané čučoriedky. Dobre premiešame. K tomuto krému začneme pridávať šľahačku, taktiež po častiach. Šľahačku primiešavame opatrne.
  8. Na vychladnutý korpus vrstvíme krém a následne ozdobíme čerstvými čučoriedkami. Ja som použila aj kokosové chipsy, nesolené kešu orechy a veľké biele Milka "lentilky". Fantázii sa medze nekladú :)
  9. Nakoniec dáme tortu do chladničky minimálne na 3-4 hodinky, aby krém stuhol.