Csirkepaprikás - maďarské národné jedlo

Csirkepaprikás - národné jedlo Maďarska (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Papriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že ich pôda je na to vhodnejšia, preto si ju hneď privlastnili. Naučili sa ju sušiť a mlieť, a to už je len krôčik k paprikášu. Ten vynašli pastieri na juhu Maďarska, kde sú dve mestá s najlepšou paprikou na svete – Kalocsa a Szeged. Ako mäso používali sliepky s tvrdším mäsom, ktoré bolo treba dlho variť. O tom, či do paprikášu dávať aj paradajky, sa vedú aj dlhodobé rodinné spory.

Postup

  1. Na masti rovnomerne opražíme mäso, osolíme a okoreníme. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a opekáme, kým nie je zlatohnedá.
  2. Prisypeme papriku, chvíľu opražíme, podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Na zvyšku bravčovej masti opražíme lyžicu múky do svetlohneda.
  3. Vychladnutú zápražku zamiešame do jedla a chvíľu povaríme. Na záver primiešame kyslú smotanu.
  4. Maslové halušky: Múku, vajíčka a vodu podľa potreby zmiešame do hustej hmoty, pretlačíme do vriacej vody cez haluškovač a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
  5. Precedené zmiešame s rozpusteným maslom.
  6. Tip majstra Ihnačáka: Lyžicu smotany dajte na tanier až nakoniec a halušky posypte petržlenovou vňaťou. Biela, červená a zelená sú totiž farby maďarskej vlajky.