Cronutky (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Cronutka je spojenie croasanta a donutky(šišky), cesto je podobné pľundrovému a pri pražení sa pekne lístkuje a tým cronutka nieje taká suchá ako donutka. Stačí ju po upražení pocukrovať, alebo namáčať v bielej, mliečnej alebo horkej čokoláde.
120 minút príprava |
3 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo surovín na kysnuté cesto pripravíme cesto a necháme nakysnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a preložíme na utierku. Kysnuté cesto po nakysnutí rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Na kysnuté cesto položíme lístkové cesto.
- Bočné strany preložíme do stredu,
- tak isto aj protiľahlé strany a vytvoríme prekladaný bochník,
- ktorý znovu rozvaľkáme
- a tak isto poskladáme, toto zopakujeme ešte raz a potom prekladaný bochník necháme nakysnúť
- po polhodine kysnutia rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme na hrúbku 1cm a pohárom vykrojíme kolieska
- stred každého kolieska vykrojíme malým štamprlíkom, alebo ak máme tak priamo formičkou na donutky, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 10-15 minút
- nakysnuté cronutky vložíme do horúceho tuku a po chvíľke hneď otočíme, prikryjeme a pražíme 1 minútu a potom znovu otočíme a dopražíme bez zakrytia
- po upražení ukladáme na plech vystlaný servítkami alebo papierovými utierkami, aby odsali prebytočný tuk a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí namáčame do rozpustenej čokolády a ozdobíme drobnými perličkami a farebnými cukríkmi
- ...