Cronutky (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Cronutka je spojenie croasanta a donutky(šišky), cesto je podobné pľundrovému a pri pražení sa pekne lístkuje a tým cronutka nieje taká suchá ako donutka. Stačí ju po upražení pocukrovať, alebo namáčať v bielej, mliečnej alebo horkej čokoláde.

120 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na kysnuté cesto pripravíme cesto a necháme nakysnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a preložíme na utierku. Kysnuté cesto po nakysnutí rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Na kysnuté cesto položíme lístkové cesto.
  2. Bočné strany preložíme do stredu,
  3. tak isto aj protiľahlé strany a vytvoríme prekladaný bochník,
  4. ktorý znovu rozvaľkáme
  5. a tak isto poskladáme, toto zopakujeme ešte raz a potom prekladaný bochník necháme nakysnúť
  6. po polhodine kysnutia rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme na hrúbku 1cm a pohárom vykrojíme kolieska
  7. stred každého kolieska vykrojíme malým štamprlíkom, alebo ak máme tak priamo formičkou na donutky, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 10-15 minút
  8. nakysnuté cronutky vložíme do horúceho tuku a po chvíľke hneď otočíme, prikryjeme a pražíme 1 minútu a potom znovu otočíme a dopražíme bez zakrytia
  9. po upražení ukladáme na plech vystlaný servítkami alebo papierovými utierkami, aby odsali prebytočný tuk a necháme vychladnúť.
  10. Po vychladnutí namáčame do rozpustenej čokolády a ozdobíme drobnými perličkami a farebnými cukríkmi
  11. ...