Cordon bleu
Autor receptu: tinca
Je slávny francúzsky pokrm, čo v preklade znamená modrá stuha. Pomenovanie je po slávnostnom vyznamenaní francúzskych kuchárov. Originál recept - jeho základ tvorí teľacie mäso, šunka a syr ementál alebo gouda. Snažila som sa ho takto pripraviť, ale robia sa aj jeho verzie z bravčového, kuracieho alebo morčacieho mäsa.
4-5 porcie |
20 minút príprava |
Postup
- Mäso si naporcujeme na rezne. Jemne vyklepeme na úhľadné pláty do tvaru, aby sa dali preložiť. Syr pokrájame na plátky. Mäso z oboch strán osolíme a okoreníme. Na polovicu rezňa položíme plátok syra a plátok alebo aj dva šunky. Rezeň preložíme napoly a okraje po celom obvode zaklepeme.
- Vajíčka rozšľaháme s troškou mlieka. Rezne obalíme v hladkej múke vo vajíčku a v strúhanke.
Rada navyše: Ja obaľujem tak, že po strúhanke znovu do vajíčka a zase do strúhanky. Po vypražení sa nádherne napuchnú s vytvorením bubliny podobne ako u viedenského rezňa.
- Vyprážame v horúcom oleji, preložíme na servítku, kde zostane prebytočný olej.
- Ja som Cordon bleu podávala s maslovými zemiakmi s petržlenovou vňaťkou a uhorkovým šalátom. Hodí sa však aj tatárska omáčka, prílohu si zvolíte ľubovoľne.