Čokoládová roláda

Čokoládový vianočný kmeň (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Na slávnostnom stole sa ku kávičke bude skvelo hodiť tento krémový čokoládový zákusok. Vianočný čokoládový kmeň plnený šľahačkou bude ozdobou aj veľkou maškrtou.

12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť.
  2. Bielky a 2 PL studenej vody vyšľaháme do polotuha. Ďalej po lyžiciach zašľaháme cukor a štipku soli. Potom po jednom zašľaháme aj žĺtky. Na záver zašľaháme aj rozpustenú čokoládu.
  3. Múku spojíme s kakaom aj práškom do pečiva a po častiach opatrne metličkou zapracujeme do čokoládovej zmesi.
  4. Pripravené cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.
  5. Po upečení korpus preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, odstránime papier na pečenie, zvinieme do utierky a necháme 30 minút chladnúť.
  6. Šľahačková plnka: Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha. Želatínu vyžmýkame a jemne zohrejeme do rozpustenia. K želatíne pridáme 2 PL šľahačky, rozmiešame a potom ju celú jemne zapracujeme do šľahačky.
  7. Vychladnutú roládu rozvinieme, natrieme na ňu šľahačkový krém tak, aby ostal 1 cm voľný okraj. Opatrne zvinieme. Dáme na 2 hodiny do chladničky.
  8. Krém na potretie: Dve tretiny mlieka zohrejeme, vo zvyšku rozmiešame pudingový prášok a cukor, vlejeme do horúceho mlieka a uvaríme puding. Ešte zahorúca pridáme aj nalámanú čokoládu, necháme rozpustiť, preložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme celkom vychladnúť.
  9. Zmäknuté maslo rozšľaháme, postupne doň zapracujeme vychladený puding.
  10. Štvrtinu rolády šikmo odkrojíme a priložíme ako vetvu ku väčšiemu kmeňu. Všetko dôkladne potrieme krémom.
  11. Pomocou vidličky vytvoríme na kmeni ryhy, vrstvy a roládu dáme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním môžeme dozdobiť bobuľkami hrozna obalenými v cukre a vetvičkami rozmarínu.